Elbukhatja az EU-n kívüli repülési jogokat a Malév utóda

Minél később alakul meg egy új nemzeti légitársaság, annál nagyobb eséllyel veszti el legalább öt évre a Malév korábbi, EU-n túli országokba szóló repülési jogait.

 

A Légügyi Hivatal már meghirdette a repülési jogokat, a Magyarország-Izrael és a Magyarország-Ukrajna közötti repülési jogok megszerzésére pedig már érkezett is egy-egy kérelem a hatósághoz.

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál az MTI kérdésére elmondták, hogy a kérelmet benyújtók közül az kapja meg a repülési jogot, aki a közzétett szempontrendszernek leginkább megfelel. Ezt követően az a légitársaság, amely az adott jogot megszerezte, a következő menetrendi időszakban megindíthatja a szolgáltatást.

Ezt a jogot a hatóság csak abban az esetben veheti vissza, ha a társaság nem tartja be a jogszabályi feltételeket, például, ha nem kezdi meg a légi szolgáltatást a vállalt időpontban, vagy nem felel meg a légi szolgáltatás végzésére vonatkozó szabályoknak. Amennyiben minden szabályt betart, és gyakorolja is a jogot, bármely más légi fuvarozó legkorábban tíz menetrendi időszakot követően - 5 év múlva - kérheti, hogy a hatóság vizsgálja felül a meghatalmazást. A jogok megszerzése időben nem korlátozott, a megszerzett jog a jogszabályi feltételek betartásáig gyakorolható - írta a hatóság.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábban az MTI kérdésére ismertette: a korlátozott légiközlekedési jogok kiosztását uniós rendelet és magyar kormányrendelet szabályozza. A szabályozás nyilvános eljárást ír elő, amelynek során bármely Magyarországon letelepedett európai uniós légi fuvarozó benyújthat kérelmet.

A légiközlekedési hatóság az egyes korlátozott jogokra vonatkozó külön eljárásokat a közzétett szempontrendszer alapján folytatja le. A benyújtott kérelmek értékelése során gazdasági elemzést végez, a korlátozott légiközlekedési jogok használatára annak a kérelmezőnek ad felhatalmazást, amelynek ajánlata a legkedvezőbbnek bizonyul. Vizsgálják egyebek mellett a szolgáltatás minőségét, a légitársaság díjszabási politikáját, valamint a magyarországi idegenforgalom fejlesztéséhez való hozzájárulást is.

A korábban a Malév Zrt. által birtokolt jogok a légitársaság üzemben tartási és működési engedélyének megszűnését követően váltak kihasználatlanná. A Malév engedélyeit az NKH Légügyi Hivatal 2012. április 17-i határozataival vonta vissza. A légiközlekedési hatóság ezt követően kezdhette meg a kiosztási eljárásokat.

A folyamatok megindításához szükséges tájékoztatást első körben az izraeli, moldovai, tunéziai, vietnami, törökországi szíriai, ukrajnai, etiópiai és szudáni repülési jogokról tette közzé honlapján a hatóság.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek