Elfelejtett fegyverek a kézipoggyászban

Elfelejtett fegyverek a kézipoggyászban

Már majdnem itt a nyár, és ez többek között azt jelenti, hogy megugrik a reptéri biztonsági ellenőrzésen áteső utasok száma. Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal blogja több ötletet is ad az utazóknak ezzel kapcsolatban. Például, hogy a megnövekedett utasszám miatt időben menjenek ki a repülőtérre. A nyaralni indulók kedvencévé azonban minden kétséget kizáróan a következő utasítás válhat: "Ne viseljenek nagy fémtartalmú öltözetet!"

Hasznos és mókás tanácsok is akadnak

Tréfásra véve a tanácsot úgy is fel lehetne fogni, hogy középkort idéző fesztiválok résztvevői lehetőleg ne páncélban menjenek biztonsági ellenőrzésre, hanem azt rakják el szépen a bőröndjükbe a naptej és az arcvíz mellé – viccelődik az MTI. Az viszont kétségkívül hasznos tipp – és nem ártana, ha nagyobb nyilvánosságot kapna –, hogy az utasok ne próbáljanak fegyvert felvinni repülőgépre. Ez a tanács azért született, mert egyre nő Amerikában azoknak a száma, akik kézipoggyászukban fegyverrel jelennek meg a biztonsági ellenőrzésen.

Öt évvel ezelőtt, az ellenőrzésen mintegy ötszáz, kézipoggyászban vitt fegyver akadt fenn. A blogbejegyzés szerint tavaly "több mint 1200 lőfegyvert fedeztek fel a közlekedésbiztonsági hivatal ellenőrei Egyesült Államok-szerte. Sok fegyver csőre volt töltve. A legtöbb utas azt mondta, elfelejtette, hogy fegyver van a csomagjában". Az idén eddig 513 fegyvert találtak, és azok többsége is töltött volt.

Állítólag csak elfelejtették, hogy csőre töltött fegyver van náluk

A közlekedésbiztonsági hivatal összesítése szerint a legtöbb utas, akinél fegyvert fedeztek fel, azzal védekezett, hogy állandóan tart magánál fegyvert, és egyszerűen csak megfeledkezett róla, hogy a csomagjában is van egy. Az esetek megszaporodásához ugyanakkor egyértelműen hozzájárult az is, hogy több szövetségi államban liberalizálták a fegyvertartást szabályozó törvényeket, az utóbbi években pedig általában is nőtt a fegyvereladás.

A józan ész azt diktálja, hogy abból a 32 személyből, akinél május utolsó hetében fegyvert találtak repülőtéri biztonsági ellenőrzésen (ráadásul, harmincuknál csőre töltve), nem mindegyik feledkezett meg a fegyveréről. A Fegyvertartók Országos Szövetsége is osztja az álláspontot, hogy az, aki egy repülőtéri ellenőrzésnél azt állítja, hogy megfeledkezett a fegyveréről, egyszerűen lökött vagy hazudik. Az ellenőrzést végzők gyakran meglepődnek, hogy mire nem képesek azok, akik a szigorú tilalom ellenére fegyverrel akarnak utazni. Nemrég egy könyvbe vágott üregből bukkant elő fegyver. Januárban egy montanai férfit vettek őrizetbe, mivel négy megtöltött fegyvert akart átvinni az ellenőrzésen.

Komoly következményei lehetnek a feledékenységnek

Mivel a fegyvertartás kényes, erős érzelmi töltetű kérdés az Egyesült Államokban, a közlekedésbiztonsági hivatal gondosan ügyel arra, hogy ne bocsátkozzon találgatásokba, mi késztet egyeseket arra, hogy szándékosan fegyvert akarjanak felcsempészni egy repülőgépre.
Hogy hányan csúsznak át a biztonsági ellenőrzésen, arra vonatkozóan nincs adat, de némileg enyhíti az ezzel kapcsolatos nyugtalanságot, hogy a fegyverrel feltartóztatottak között még nem akadt olyan, akinek terrorista szándékai voltak. Tény azonban, hogy szép számmal vannak olyanok, akik azért sértik meg a szabályokat, mert hiszik, hogy joguk van bárhova fegyverrel menni.

Annak, hogy valakinél fegyvert találnak, megvannak a következményei. "Valahányszor fegyvert találunk valakinél, értesítjük a repülőtéren illetékes hatóságokat" – mondta David Castelveter, a közlekedésbiztonsági hivatal szóvivője a The New York Times című lapnak. "Ők döntik el, hogy milyen intézkedést tesznek. Néha csak kihallgatják az illetőt, de a körülményektől függően őrizetbe is vehetik."

A közlekedésbiztonsági hivatal blogja részletesen leírja, hogy milyen fegyvereket és tiltott tárgyakat – vadászkéseket, gránátokat, tűzijáték-petárdákat – próbálnak meg felvinni repülőgépek fedélzetére a találékony amerikaiak. És természetesen hetente közli, hogy hány lőfegyvert találtak.
"Azért csináljuk, hogy az emberek megértsék: fel kell hagyni a próbálkozással, mert megakadályozzuk a fegyverek felvitelét a repülőgépekre, függetlenül attól, hogy mit szeretnének az utasok" – hangsúlyozta Castelveter.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek