Kipusztultnak hitt virágot találtak Nyíregyházán

A feltűnően szép virágú, liláskék fátyolos nőszirom veszélyeztetettsége miatt védett Európában, eszmei értéke tövenként tízezer forint.

Kipusztultnak vélt, virágzó fátyolos nőszirmot találtak a természetvédők a nyíregyházi Oláh-réten.

Lukács Attila, a helyi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület projektvezető szakértője a védett területen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a Magyarországon és Európa-szerte is visszaszorulóban lévő növény néhány tövét a hét végi terepbejáráson fedezték fel.

Fotó: Balázs Attila / MTI

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kékeslila virágú fátyolos nősziromnak az ezredfordulóig egyetlen egy élőhelye sem volt ismert. Akkor, 2000-ben szintén az E-misszió Egyesület munkatársai találtak egy kisebb állományt Geszteréd határában. A Nyíregyháza határában elterülő, 97 hektáros Oláh-réten most talált kis populáció így a második élőhelye növénynek a térségben.

A feltűnően szép virágú fátyolos nőszirom - amelyet a népnyelv korcs nősziromnak is nevezett egykor - veszélyeztetettsége miatt védett Európában, eszmei értéke tövenként tízezer forint. A növény 30-80 centiméter magas, hasonlít a szibériai nősziromhoz. Levelei a száránál rövidebbek, keskenyek. A szára rendszerint többvirágú, a szirmok liláskékek, középen sárga sávval. A szirmok külső lepelcimpájának körme hosszabb, mint a kerekded csúcs részé.

Szigetvári Csaba botanikus a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy a fátyolos nőszirom elsősorban a gyepek feltörése, a vizes élőhelyek kiszáradása, valamint az intenzív gyepkezelés, a műtrágyázás és felülvetés miatt veszélyeztetett növény. Virágának szépsége miatt gyakran áldozatául esik a természetrongálóknak is. A nyíregyházi Oláh-réten a fátyolos nőszirom immár a terület hetedik védett virága. Eddig a pompás és a mocsári kosbor, a buglyos szegfű, a csermelyaszat, az egypelyvás csetkáka és a kisfészkű aszat tartozott oda.

A 2009 óta védelem alatt álló réten ritka, ugyancsak védett rovarok, kétéltűek, hüllők, madarak és emlősök is élnek. A területen költ a bölömbika, a nagy kócsag, a vörös gém, a fehér gólya, a réti sas, a jégmadár, a réti héja, a kabasólyom, az erdei fülesbagoly, a fülemüle, a sárga rigó, a vörös begy, a füsti fecske, a pinty, a meggyvágó és a fekete rigó. Él ott továbbá vidra, mocsári teknős, vízisíkló, valamint 8 féle védett béka és gőte is. A rovarok közül pedig az Európában ritka nagy tűzlepke, továbbá a pávaszem, az atlanta lepke és a kis színjátszólepke lakja a nyíregyházi Oláh-rétet.

Ezek is érdekelhetnek