Felújították a nagymarosi Julianus-kilátót

  Megújult, biztonságossá vált, így hamarosan újra fogadhat látogatókat a Dunakanyar egyik legszebb panorámáját nyújtó Julianus (Hegyes-tetői) kilátó Nagymaros mellett, miután a területet kezelő Ipoly Erdő Zrt. finanszírozásával elvégezték a szükséges állagmegóvó munkákat.

  A felújításra azért volt szükség, mert az 1939-ben az Encián Turista Egyesület által épített, középkori hangulatú torony állapota erősen leromlott; repedések keletkeztek rajta, és a kőomlástól is tartani lehetett - tájékoztatta az MTI-t Lengyel László Zoltán, az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője.

  A szakértői vélemény alapján először a közvetlen életveszéllyel fenyegető mellvédet bontották el, majd immár megerősítve építették vissza a nagymarosi Hód kft. kivitelezésében, így a felső kerengőszint teljesen megújult. Kijavították, illetve pótolták a fugázást, stabilizálták a mozgó köveket. Az országos kék túra útvonalába eső területen folyó munkák miatt elkerülő turista utat jelöltek ki.

  Travelo

  Bár a felújítással már végeztek, és a műszaki átadás-átvétel is megtörtént pár nappal ezelőtt, a zsaluzatot biztonsági okokból még fenntartották. A közeljövőben ünnepélyes keretek között nyitják meg újra a hangulatos építményt - tette hozzá Lengyel László Zoltán.

  Nehéz megbecsülni, hogy évente hányan csodálják meg a Julianus tetejéről a Dunakanyart, de figyelembe véve, hogy a Börzsönyben körülbelül félmillió turista fordul meg, és közülük legalább 50 ezren Nagymarosra is ellátogatnak, a kilátóhoz hozzávetőlegesen 5-10 ezer ember „zarándokolhat el"- fogalmazott az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!