Felújították a nagymarosi Julianus-kilátót

Megújult, biztonságossá vált, így hamarosan újra fogadhat látogatókat a Dunakanyar egyik legszebb panorámáját nyújtó Julianus (Hegyes-tetői) kilátó Nagymaros mellett, miután a területet kezelő Ipoly Erdő Zrt. finanszírozásával elvégezték a szükséges állagmegóvó munkákat.

A felújításra azért volt szükség, mert az 1939-ben az Encián Turista Egyesület által épített, középkori hangulatú torony állapota erősen leromlott; repedések keletkeztek rajta, és a kőomlástól is tartani lehetett - tájékoztatta az MTI-t Lengyel László Zoltán, az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője.

A szakértői vélemény alapján először a közvetlen életveszéllyel fenyegető mellvédet bontották el, majd immár megerősítve építették vissza a nagymarosi Hód kft. kivitelezésében, így a felső kerengőszint teljesen megújult. Kijavították, illetve pótolták a fugázást, stabilizálták a mozgó köveket. Az országos kék túra útvonalába eső területen folyó munkák miatt elkerülő turista utat jelöltek ki.

Travelo

Bár a felújítással már végeztek, és a műszaki átadás-átvétel is megtörtént pár nappal ezelőtt, a zsaluzatot biztonsági okokból még fenntartották. A közeljövőben ünnepélyes keretek között nyitják meg újra a hangulatos építményt - tette hozzá Lengyel László Zoltán.

Nehéz megbecsülni, hogy évente hányan csodálják meg a Julianus tetejéről a Dunakanyart, de figyelembe véve, hogy a Börzsönyben körülbelül félmillió turista fordul meg, és közülük legalább 50 ezren Nagymarosra is ellátogatnak, a kilátóhoz hozzávetőlegesen 5-10 ezer ember „zarándokolhat el"- fogalmazott az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek