Boszorkányságok Harkányban

Boszorkányságok Harkányban

Bájitalt és boszi-sütit kóstolhat, futhat, táncolhat, boszorkánnyá válhat és megmártózhat a varázsvízben, aki a hétvégén Harkányba látogat. A gyógyvízéről ismert település idén először, hagyományteremtő céllal rendezi meg május 25-26-án Harkányi Boszorkányságok című programsorozatát - írja a Turizmus.com.

A rendezvény tematikája és eseményei a helyi hagyományokhoz kötődnek, és hírét viszik Harkány kincsének, az egyedülálló gyógyvíznek. A szervezők célja a város és térsége gazdag természeti és kulturális értékeit bemutatni, és bizonyítani, hogy a harkányi víz nem csak a testi bajokra gyógyír, hanem a lelket és a szellemet is felfrissíti. A fesztivál Harka legendájáról kapta a nevét, mely egy helyi népmonda arról, miként fogott ki a furfangos anya - akit boszorkányként is emlegetnek - az ördögön, aki meg akarta kaparintani gyönyörű leányát.

A hagyományteremtés céljával útjára bocsátott szezonnyitó fesztivál gasztronómiai és szórakoztató programkínálatával a turistáknak és a helyi lakosságnak egyaránt élményeket és kikapcsolódást nyújt. Május 25-én 16 órakor Imri Sándor, Harkány polgármestere indítja útjára a kétnapos fesztivált. Mindkét nap a Zsigmondy sétányon látványkonyha, helyi ízek és italok, kézműves termékek, hagyományőrző népi mesterségek bemutatója és vására, próbatétel, játékos sportvetélkedők játszóház és kreatív kuckó várja a látogatókat. Szombaton főzőversennyel, kóstolási lehetőséggel, bájital és boszi-süti versennyel, fürdővárosi futóversennyel és életviteli tanácsadással készülnek a szervezők. Napközben gyermekműsorok, helyi együttesek, este koncertek, bordalok, boszi- bál szórakoztatja a közönséget.

A részletes program a Harkanyturizmus.hu weboldalon érhető el.

Eközben Harkány az ördögtől szabadulna
Érdekes ellentét húzódik a hagyományteremtőnek szánt programsorozat tematikája, és a városiak egyes törekvései között. A napokban idézte ugyanis az MTI az Új Dunántúli Naplót, hogy a harkányiak - főleg egy helyi hívő közösség és annak vezetője - nem nézik jó szemmel a város címerében található ördögöt, és szeretnének megszabadulni tőle. Különösen bosszantja őket, hogy mivel a figura helyet kapott a címerben, minden hivatalos harkányi iraton, táblán szerepel. A helyi képviselő-testület ezért a napokban arról döntött, hogy a témában kikéri a lakosság és egy heraldikus véleményét. Mivel az ördög figurája a Harka-legendához kapcsolódóan került a címerbe, kiváncsiak lennénk, hogy a közösség a jópofa fesztivált is elítéli -e.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek