Motoros pünkösd a Sóstógyógyfürdői skanzenben

Rendhagyó pünkösdi program várja az érdeklődőket vasárnap a Nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban. Többek között igen szürreális módon egy motoros klub tagjai közül választanak majd pünkösdi királyt. Egy ügyességi versenyeken döntik majd el, hogy ki kapja meg a címet.

Páll István, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy lesz azért régi népszokásokat felelevenítő rendezvényis, ez 10 órakor kezdődik. A gyülekezés után elsőként a Margaréta Néptánccsoport tagjai mutatják be a valamikori "pünkösdi mavagyonolást", a királynéjárást. A Ma vagyon, ma vagyon piros pünkösd napja... rigmus elhangzása közepette végeznek termékenységi varázslást a lányok, járnak portáról portára és kívánnak bő és kiváló kendertermést a háziaknak. Királynőjüket magasra emelve, kiabálva fogalmazzák meg óhajukat, miszerint "Ekkor legyen kendtek kendere!"

Ebéd után következik a pünkösdi királyválasztás, nem akármilyen körülmények között - emelte ki az igazgató. A nyírtéti motoros klub mintegy félezer tagja lepi el a skanzen faluközpontját, ahol ügyességi versenyen döntik el, ki üljön közülük a képzeletbeli trónra. A koronával együtt a hagyományoknak megfelelően legénybírói cím is dukál, a fiatal fiúk vitás kérdéseiben dönthet egy éven át a kiváltságot kapó nyírségi pünkösdi király.

A mavagyonolás és a látványos motoros viadal mellett minden korosztály tagjai megtalálják majd a nekik legjobban tetsző programot. A legkisebbeknek vásári komédiáját tartanak, míg a nagyobbak kézműves foglalkozásokon készíthetnek különböző tárgyakat maguknak és szeretetteiknek. Népi gasztronómiai bemutató és kóstoló is lesz, illetve szekerezhetnek, lovagolhatnak, sőt íjászkodhatnak is a skanzenbe kilátogatók pünkösdvasárnap Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek