Magyar festmények kirándulnak Bécsbe, Párizsba és Sanghajba

Magyar festmények kirándulnak Bécsbe, Párizsba és Sanghajba

A Nyolcak festőcsoport alkotásaiból nyílik kiállítás szeptemberben a bécsi Kunstforumban. 2013 őszén pedig a párizsi Musée d'Orsay-ben mutatkozhat be a magyar modernizmus festészete a Szépművészeti Múzeum szervezésében. Óriási kitörési pontot jelentenek ezek a kiállítások a magyar képzőművészet számára, hiszen eddig még soha nem mutatkozott be ilyen jelentős külföldi kiállítóhelyeken - hangsúlyozta az MTI-nek Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hétfőn Budapesten.

A rangos bécsi Kunstforum után a világ egyik legfontosabb művészeti múzeuma, a párizsi Musée d'Orsay fogad magyar anyagot, de tárgyalások folynak a sanghaji, berlini, brüsszeli és amerikai bemutatkozásokról is - árulta el, hozzátéve: csakis a világ élvonalába tartozó fogadóintézmények jöhetnek szóba. Rockenbauer Zoltán és Barki Gergely, a bécsi és párizsi tárlatok kurátorai elmondták, A Nyolcak - Magyarország útja a modernizmusba című kiállítás szeptember 12-én, éppen a 2012-es ausztriai Klimt-év idején nyílik meg a Kunstforumban, bizonyítva a külföldi közönségnek: a modernista festőcsoport tagjai nem Bécshez igazodtak, hanem inkább francia hatásokból kiindulva saját útjukat járták.

Mint hangsúlyozták: mindkét kiállítás "helyspecifikus" lesz; azokat úgy állítják össze, hogy a bécsi, illetve párizsi közönség számára is érdekesek és érthetők legyenek. A tárlatokhoz új katalógusok is készülnek, a Nyolcak-kiállítás kapcsán például Peter Vergo írása helyezi el a magyar modernista festőket az egyetemes kánonban. Az Allegro Barbaro címet viseli a Musée d'Orsay 2013 őszén nyíló tárlata, utalva arra, hogy a kiállítás tágabb kontextusba helyezve, zenei és irodalmi kitekintést is adva vizsgálja majd a magyar modernizmus festészetét - jegyezték meg a kurátorok.

Baán László azt is elmondta, hogy a 2012 végére tervezett sanghaji kiállítással kapcsolatban még az előző főigazgató, Csák Ferenc írt alá szándéknyilatkozatot, abban azonban a projekt költségeit szinte teljesen a magyar fél állta volna. A megállapodást sikerült újratárgyalni, így a sanghajiak finanszírozásában, a tervezettnél tágabb kitekintést nyújtó, nemcsak Munkácsyra, hanem a 19. század végének magyar képzőművészetére fókuszáló kiállítás indulhat majd Kínába.

Baán László szót ejtett a Szépművészeti következő nagykiállításairól is. Beszámolója szerint augusztus 9-én, csaknem 2000 négyzetméteren nyílik meg az épületben a pekingi Nemzeti Művészeti Múzeumnak a kínai képzőművészet elmúlt 30 évét bemutató tárlata, majd október 26-ától lesz látható a Cézanne és a múlt című kiállítás, a világ több mint 40 intézményéből kölcsönzött anyaggal. Egon Schiele negyvennél is több műve érkezik 2013 júniusában a Schiele és kora című nagykiállításra, majd 2013 októberétől hasonlóan színvonalas tárlat mutatja be az olasz barokk 200 évének mintegy 80 alkotóját, Caravaggiótól Canalettóig címmel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek