Javuló tendenciát mutat az európai turizmus

Az európai turizmus - a gazdasági helyzet miatti aggodalmak ellenére - ellenállónak bizonyul: számos desztináció növekedésről számolt be 2012 első hónapjaiban, és a kedvező tendencia mögött elsősorban az erősödő, régión belüli forgalom áll. Ennek ellenére a szakértők óvnak a túlzott optimizmustól, hiszen az eredmények meglehetősen vegyesek, a főszezon pedig még előttünk áll.

Az Európai Turisztikai Bizottság 2009 óta készülő jelentése első alkalommal tartalmaz részletes elemzést Európa részesedésének alakulásáról a legfontosabb régión kívüli küldőpiacokon: az USA-ban, Kanadában, Mexikóban, Argentínában, Brazíliában, Indiában, Kínában, Japánban és az Egyesült Arab Emírségekben.

Az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission – ETC) 2012. május 4-jén tette közzé „European Tourism 2012 – Trends & Prospects" című 2012/1. negyedéves jelentését. 2012 elején a legtöbb európai desztináció a külföldi vendégek és vendégéjszakák számának növekedését tapasztalta, különösen Közép- és Kelet-Európában javultak a mutatók. A szállodák eredményei kissé vegyesebb képet mutatnak, miközben a múlt év végi lassulást követően az európai légi forgalom szintén megélénkült: a 2012 áprilisáig tartó időszakban az európai légitársaságok 5,0%-kal több utast szállítottak, mint 2011 azonos időszakában. A légi közlekedési kapacitások növekedése a légitársaságok bizalmát jelzi a forgalom növekedésében.

Az ETC jelentése és annak magyar nyelvű összefoglalója letölthető a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalairól: http://itthon.hu/szakmai-oldalak/statisztikai-adatok/.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek