Csak augusztusban nyit Berlin új reptere

Csak augusztusban nyit Berlin új reptere.

Klaus Wowereit, Berlin polgármestere hivatalosan is bejelentette azt, ami a szakemberek körében már köztudott volt: az előzetes tervekkel ellentétben, biztonsági okokra hivatkozva mégsem nyitják meg június 3-án a német főváros új, évi 27 millió utas fogadására alkalmas nemzetközi repülőterét - olvasható a TTG Hungary hírlevelében.

Bár az épületkomplexum és a hozzá tartozó infrastruktúra addigra elkészül, a megnyitót mégis el kell halasztani a különböző tűzvédelmi rendszerek és berendezések hiányosságai miatt, s biztonságosabbá kell tenni a hatalmas, 220 méter hosszú és 180 méter széles terminálépület kiürítési folyamatát is. Matthias Platzek, Brandenburg tartomány miniszterelnöke szerint legkorábban csak augusztus második felében kerülhet sor a megnyitásra.

A késedelem havonta mintegy 15 millió eurós többletköltséget jelent. Platzek szerint a késedelem miatt a korábban tervezettnél sokkal szerényebb és kisebb létszámú átadási ceremóniát tartanak majd, mivel ebben a helyzetben nem látnak okot az ünneplésre. (Pedig az eredeti tervekben még a június 3-i megnyitóra legalább tízezer hazai és külföldi meghívott vendéggel számoltak.) A halasztás kellemetlenül érinti a német légitársaságokat is, amelyeknek így éppen a nyári csúcsidőszak végén kell áthelyezniük forgalmukat az új légikikötőbe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek