Szavazzon a jövő év madarára!

Az erdei fülesbagoly, a fürj és a gyurgyalag versenyez a 2013 madara címért, melyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület írt ki. Döntse el ön, melyiküké a jövő év!

Május 15-ig szavazhatnak az internetezők a jövő év madaráról, a kampányoló jelöltek ismertetői a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) weboldalán olvashatók. Az erdei fülesbagoly, a fürj és a gyurgyalag vetélkedik a címért.

A civil szervezet az internetes szavazás eredménye alapján indítja el a 2013-as természetvédelmi kampány kidolgozását, ahogy tette azt tavaly az egerészölyv esetében is.

Dramatic fülesbagolyscherer / Indafotó

Az erdei fülesbagoly a leggyakoribb és egyben legismertebb bagolyfajunk. Közismertségét annak köszönheti, hogy fészkelő fajként a falvak mellett a nagyvárosokat is meghódította. Az akár több tucat példányból álló, áttelelő csapatai előszeretettel költöznek kertek, udvarok, utcai fasorok és parkok fáira. Bár állománya állandó, bizonyos jelenségek negatívan hatnak a populáció nagyságára.

Fürjcsibebiker_kolee / Indafotó

A fürj sík- és dombvidéki mezőgazdasági területek és száraz gyepek országszerte elterjedt madara. A hímek jellegzetes "pitypalatty-pitypalatty" hangja szervesen hozzátartozik a magyar tájhoz, bár tény, hogy a faj az ország egyes részein jelentősen megritkult vagy el is tűnt. A mezőgazdasági területekhez kötődő fürj esetében a legfontosabb kérdést az agrár élőhelyek állapota jelenti.

Gyurgyalagoktalos / Indafotó

A gyurgyalag főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik, partfalakban, telepesen fészkelő faj. Különleges táplálkozása és fészkelési viselkedése miatt állományát számos veszély fenyegeti: partfalak természetes eróziója és benövényesedése, az illegális homokbányászat, valamint a méhészetek közelében működő telepek megrongálása.

Az év madara program célja olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak fontos szerepük van. Emellett olyan létező érdekütközésekre, konfliktusokra hívja fel a figyelmet, amelyeket fel kell oldani. Szavazni az MME vonatkozó weboldalának legalján lehet, május 15-ig.

Ezek is érdekelhetnek