Több a külföldi, kevesebb a hazai vendég

Több a külföldi, kevesebb a hazai vendég.

Kedvezően alakult a hazai kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma februárban - írja a Turizmusonline.hu a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése alapján. A forgalom közel 90%-át a szállodák adták. A négycsillagos hotelek szerepe volt a meghatározó, miközben az öt- és kétcsillagos szállók forgalma visszaesett. Előbbiben komoly szerepe volt a MALÉV csődjének is. Összességében a kereskedelmi szálláshelyeken a bevétel 6,5%- kal nőtt.

A külföldi vendégek 451 ezer vendégéjszakát töltöttek el hazánkban, számuk 9, az éjszakáké pedig 12%-kal nőtt tavaly februárhoz képest. A legjelentősebb küldő országokból – Ausztria, Románia – érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, míg a Németországból, Oroszországból, Olaszországból, Franciaországból, Csehországból, az Egyesült Államokból, valamint az Egyesült Királyságból érkezett vendégek éjszakáinak száma nőtt. A külföldi vendégek száma – Észak-Alföld és Balaton kivételével, ahol nem volt változás – mindegyik turisztikai régióban emelkedett.

Az év második hónapjában a belföldi vendégek 480 ezer vendégéjszakát töltöttek el a szállodákban. Számuk 2%-kal mérséklődött, míg az éjszakáké nem változott az előző év azonos időszakához képest.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 34%-os volt, ezen belül az ötcsillagosok 44, a négycsillagosok 40%-os foglaltságot értek el. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli: 45% volt. A szállodai kihasználtság összességében 1,7 százalékponttal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől - olvasható a Turizmusonline.hu cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek