Áprilistól ismét nyitva a szolnoki repülőmúzeum

Április elsején ismét megnyitja kapuit Közép-Európa egyik legnagyobb katonai repüléstörténettel foglalkozó létesítménye, a Szolnoki Repülőmúzeum.

A látogatókat a régi gépek mellett három újonnan beszerzett repülővel várják, amelyek mindegyike egyedülálló példány az országban - mondta el Sándor-Singer Éva sajtóreferens pénteken az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint így megtekintheti a közönség azt a Jak-11-es kiképző repülőgépet, amelyet 1950-ben rendszeresítették a Magyar Néphadseregben, és 1960-ig szolgálta a katonai pilóták felkészítését. A másik újdonságot, az 1955-ben Csehszlovákiában gyártott Ölyvet a múzeum munkatársai újították fel, így régi méltóságában pompázik majd kiállítóhelyén. A harmadik repülő a magyar repülőtörténet egy igazi különlegessége, egy, az eredeti gép születésének 100. évfordulója alkalmából újraépített Kvasz-I. típusú légi oldtimer. Hozzá kapcsolódó érdekesség, hogy az eredeti repülő Szolnokon is tartott bemutatót a szandai réten 1911. november 26-án, és ettől a felszállástól számítják a szolnoki repülés történetét.

Az 1973-ban létrehozott repülőmúzeum a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum létesítményeként a Szolnoki Helikopter Bázis mellett Szandaszőlősön található, a 442-es közút mentén. A kiállított repülőgépek, felszerelések és dokumentumok többségét a honi légierő használta, de számos polgári utas- illetve teherszállító repülőgép is megtekinthető a gyűjteményben. A legtöbb gépet a második világháború utáni katonai repülés idejéből lehet látni, a közszemlére tett tárgyak között azonban vannak értékes dokumentumok a magyar repülés kezdeti időszakából is.

A 22 ezer négyzetméteres területen több mint félszáz repülőeszközt, számos motort, hajtóművet és egyéb berendezést mutatnak be. A szabadtéri kiállítóhely mellett egy 500 négyzetméter alapterületű hangár is őriz gépeket.

A szolnoki repülőmúzeum október 31-ig - hétfő kivételével - minden nap várja a látogatókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek