Jogellenes a müncheni ágyadó

Jogellenes a müncheni ágyadó

Az „ágyadó" néven elhíresült, a müncheni városvezetés által a müncheni szállodai vendégéjszakák után kivetni kívánt adónemről hozott ítéletet a múlt héten a Bajor Közigazgatási Bíróság. Az ítélet értelmében jogellenes az adó kivetése, írja a Turizmus.com.

Az ítélet fontos mérföldkő Bajorország, mint turisztikai célpont számára – nyilatkozta Ulrich N. Brandl, a Bajor Szálloda- és Éttermi Szövetség elnöke. Az ítéletnek az egész bajor tartományra kiható jelentősége van, mivel a Bajor Szabadállamnak csak a kommunális adó első bevezetését kell jóváhagynia. Ezen felül a bíróság elismerte azt a tényt, hogy az adó kivetése ellentétes hatású lenne a szövetségi kormány által a szálláshelyekre vonatkozóan elhatározott áfacsökkentéssel, ami alkotmányellenes.

Josef Matheus, a szövetség szállodai elnökhelyettese rámutat, hogy a pótlólagosan kivetett (2,5 eurós) adó megdrágítaná a vendégéjszakákat, elijesztené a vendégeket és rontaná a versenyképességet. Conrad Mayer, a szövetség müncheni elnöke szerint most már szabad az út a város és a turisztikai iparág közös, önkéntes alapon létrejövő turisztikai alapjának továbbfejlesztése előtt. Az ítélet még nem jogerős.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek