Spórolj a törölközővel és mentsd meg a bolygót!

Ha a szállodákban nemcsak egyszer használjuk a törölközőket, hanem több napon át, azzal már tehetünk a környezetvédelemért. A budapesti Sofitel Hotel minden 5 darab, újrafelhasznált törölközőn megspórolt összegből egy fát ültet.

Világszerte számos cég, és hotel is csatlakozott már az ENSZ Plant for the Planet (Ültess a bolygóért) környezetvédelmi programjához, melynek célja, hogy erdőtelepítéssel támogassák a Föld egyre szűkösebb erőforrásait.

 

Forrás: Travelo

A világ 90 országában jelen lévő Accor csoporthoz tartozó hotelek is részt vesznek a kezdeményezésben úgy, hogy környezetbarát módszereket vezetnek be az intézményekben, amelyekkel időt, energiát, pénzt lehet megspórolni. Ezek a megtakarítások 7 erdősítő projektet támogatnak a világ azon pontjain, amit a csoport kiválasztott magának, egészen pontosan Ausztráliában, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Indonéziában, Romániában, Szenegálban és Thaiföldön. A közösség 4200 szállodája vesz részt a kezdeményezésben 2009 óta. Az Accor csoport idén 3 millió fát tervez elütetni a program keretében.

 

5 darab törölköző egy fát jelent

 

Itthon, a szervezethez tartozó Sofitel Budapest Chain Bridge (miszerint Lánchíd) szálloda is csatlakozott a programhoz. Mint az már világszerte sok szállodában ismert gyakorlat, itt is arra kérik a vendégeket, hogy a törölközőiket ne csupán egyszer használják, hanem több napon keresztül is. Ez a jelképes gesztus időt, energiát, vizet és pénzt takarít meg.

A szállodában 5 darab újrafelhasznált törülközőn megspórolt költség már elég egy fa elültetésének a finanszírozására. A szállodában, januárban 737 törülközőn tudtak spórolni, februárban már 2000-en. Így a szálloda már 400 fa ültetéséhez tudott hozzájárulni, derül ki a cég sajtóközleményéből.

 

Másodpercenként eltűnik egy futballpálya nagyságú zöld terület

A fák jelentik a kulcsot a Föld egyensúlyának fenntartásához. A drasztikusan csökkenő erdős területek több, komoly környezeti problémákhoz vezetnek. Úgy, mint az ivóvíz hiánya, a termőtalaj kiszáradása, globális felmelegedés, valamint állat- és növényfajok kihalása. Évente több mint 7 millió hold erdős terület tűnik el, ez azt jelenti, hogy másodpercenként egy futballpálya nagyságú területet veszít el a bolygó.

A fák konzerválják a friss vizet, így hozzájárulnak ahhoz, hogy fennmaradjon a víz körforgása, illetve segítenek megőrizni a víz minőségét. A gyökereikkel megkötik a talajban lévő vizet, amivel elősegítik, hogy az esővíz megmaradjon, és ezzel a talajvízszintet is szabályozzák. Rögzítik és megőrzik a talajt, hiszen gyökereikkel természetes sáncot emelnek a földcsuszamlások, talajerózió és árvíz okozta károk ellen.

A lombhullató fák esetében a lehulló levelek elbomlanak, humusszal gazdagítják a földet, így gazdagon termő, fekete erdőtalajt hoznak létre. A fák ezen felül lassítják a globális felmelegedést úgy, hogy minden nap elnyelik a szén-dioxidot, melyből aztán oxigént és energiát termelnek az emberek számára is. Ezzel csökkentik az üvegházhatást okozó, káros gázok hatásait a globális felmelegedésre.

Az erdőirtás miatt azonban szén-dioxid szabadul fel, melynek köszönhetően nő az üvegházhatás, ami a globális felmelegedés felgyorsulásához vezet. A fák otthont nyújtanak az állatoknak és létfontosságú alapanyagot jelent a gyógyszeriparnak is. És ami a legfontosabb és talán bele sem gondolunk, hogy a fák 1,6 milliárd ember mindennapi életéhez járulnak hozzá, hiszen lakóhelyet biztosítanak számukra, mindennapi ételt adnak, üzemanyagot, gyógyszeralapanyagot kínálnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek