Gigantikus kutyagumival kampányol Bécs

Hatalmas kupac kutyapiszokkal, túldimenzionált vécécsészével és az egész járdát elfoglaló cigarettacsikkel harcol a szemetelés ellen az osztrák főváros. A legújabb kampány célja, hogy rávilágítsanak: nem apróságokról van szó.

Becslések szerint még mindig 600 millió cigarettacsikk, 980 hűtőszekrény, 18 850 gazdátlan bevásárlókocsi és 77 ezer köbméternyi egyéb lom landol évente az osztrák főváros utcáin. Noha a bécsiek nagy része betartja a köztisztasági előírásokat, mindig akadnak renitensek, akik nem törődnek a játékszabályokkal. Őket célozza meg a bécsi köztisztasági ügyosztály, az MA48 legújabb kampánya, írja a Compress hírügynökség.

Fotó: Compress

„Az utolsó notórius szemetelőt is meggyőzzük arról, hogy mindenkinek magának kell eltakarítania a saját piszkát – méghozzá a megfelelő módon –, különben kiadós büntetésre számíthat" – magyarázza Ulli Sima környezetvédelmi tanácsnok.

A gigantikus cigarettacsikk mellett eltörpülő autókkal vagy a hatalmas kupac produktumára elborzadva bámuló kutyával érvelő kampány célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a személyes felelősségvállalás fontosságára. Az új akció külön figyelmet szentel a cigarettacsikkeknek, így a plakátok, citylight-ok és infoscreen-ek mellett egy reklámspot is hirdeti, hogy az autóból kidobott cigarettacsikk nem kis bűn.

Az osztrák főváros az utóbbi években számos köztisztasági intézkedést hozott, amelyeknek köszönhetően Bécs a világ legtisztább városai közé tartozik. Az elmúlt három évben például jelentősen bővítették a dohányzókat megcélzó kínálatot: városszerte 10 800 hamutartós hulladékgyűjtő és 850 csikkgyűjtő edény áll a rendelkezésükre, amelyeket hamarosan 1400 további hamutartó követ a városi zöldterületeken.

Fotó: Compress

Sokat változott az elmúlt években a dohányosok hozzáállása is: egy felmérés szerint míg 2005-ben a füstölők 70 százaléka dobta a földre a csikket, addig 2012-ben már csak 40 százalékuk. Ma már a dohányosok 55 százaléka azzal is tisztában van, hogy az autóból kihajított csikkért 75 eurós büntetés jár.

Szintén jelentős javulást értek el az utcára kihelyezett lomok területén: ma már 46 százalékkal kevesebb hűtőt, 28 százalékkal kevesebb bevásárlókocsit és 32 százalékkal kevesebb egyéb lomot kell eltakarítaniuk a köztisztaságiaknak. A javulás többek között annak is köszönhető, hogy városszerte 19 szeméttelepen szabadulhat meg a limlomoktól a lakosság, a szemetelők pedig akár 1000 euró büntetésre is számíthatnak. Ennek összege súlyos esetben a 2000 eurót is elérheti.

A legszembetűnőbb változást a kutyapiszok szempontjából sikerült elérnie a városnak. A kutyatartók dolgát városszerte 2900 zacskóautomata könnyíti meg, a hanyagságuk következményére pedig a közkedvelt „tetthelyekre" kitűzött mintegy 110 ezer táblácska emlékezteti őket. Így ma már naponta 47 200 teli zacskó landol az osztrák főváros szemeteseiben.

A szabályok betartását a WasteWatcher-ek valamint a köztisztasági ügyosztály és a városi kertészet megfelelően kiképzett emberei felügyelik, akik szükség esetén bírságolhatnak is. A lakosság pedig a város honlapján található térképen nézhet utána, hogy hol van a közelben szeméttelep, gyűjtősziget, zacskóautomata vagy éppen nyilvános vécé (Saubere Stadt térkép).

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek