Máriakálnokra költözik az aranymosókiállítás

A mosonmagyaróvári várpincéből Máriakálnokra költöztetik a Szigetköz hagyományos mesterségeit, a halászatot és az aranymosást bemutató kiállítást.

A mosonmagyaróvári múzeum tulajdonában lévő anyagot évekkel ezelőtt az egyetemhez tartozó várpincében állították ki. A várpince hosszú ideje zárva van, a tárlat nem látogatható, az egyetem pedig jelezte, hogy a helyiségnek más funkciót szán – mondta el Szentkuti Károly, a Hansági Múzeum igazgatója az MTI-nek szerdán.

A többcélú kistérségi társulás ülésén vetődött fel a kérdés, melyik település fogadná be a kiállítási anyagot. Noha több község vezetője jelezte, hogy tudna helyet biztosítani a bemutatónak, az elsőként jelentkező Máriakálnokra esett a választás.

A Mosonmagyaróvártól mintegy négy kilométerre fekvő község falumúzeuma szomszédságában adnak otthont a szigetközi tárlatnak – mondta Tóásóné Gáspár Emma polgármester az MTI-nek. A faluból a második világháború után kitelepített németeknek emléket állító falumúzeumot egy ikerház egyik felében rendezték be. A másik felét az önkormányzat megvásárolta, s rendbetételét követően falai között kap helyet az egykori szigetközi emberek mindennapjairól képet adó kollekció.

A falumúzeum közel van a Boldogasszony-kápolnához, amely tradicionális búcsújáróhely, az állandó kiállítás pedig növelheti a község vonzerejét a látogatók számára – vélekedett a polgármester.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek