Csak ijesztgetés volt a turistaosztály-szindróma

Egészséges emberek számára mégsem jelent halálos veszélyt, ha nyolc-tíz órán át utaznak egy szűkös helyre bepréselődve a repülőgépen. A legújabb kutatások szerint a turistaosztály-szindróma csak azokat fenyegeti, akik egyébként is hajlamosak a trombózisra. A többieknek sem árt, ha sétálgatnak a gépen.

Sem a kevés víz okozta dehidratáltság, sem pedig az alkoholfogyasztás a hosszú repülőút során nem növeli a mélyvénás trombózis, illetve a tüdőembólia kockázatát - derült ki egy orvosi kutatásból, amelyet hamarosan az amerikai Chest folyóiratban publikálnak.

Fotó: Northfoto

A vizsgálatok szerint repülőutak során a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kockázata olyan esetben növekedhet, ha az utasok bizonyos szempontból veszélyeztetettek: például trombózishajlamuk, műtétjeik, terhességük, vagy idős koruk miatt. A kockázatot valóban növelő tényezők közt szerepel az elhízás, a mozgáshiány és az ösztrogéntartalmú gyógyszerek szedése. Ha azonban az összes turistaosztályon utazót nézzük, a betegség kialakulásának a valószínűsége általában igen alacsony.

A mélyvénás trombózis kockázatai:
Hosszú ideig tartó ülés, vagy huzamosabb fekvés: ha a lábat nem terheljük, a vádli izmai nem távolítják el a vénás vért, ami így megalvadhat.
Elhízás, vagy terhesség: a várandósság növeli a kismedencére és a lábakra nehezedő nyomást, a súlyfelesleg is hasonlóan terheli a lábakat.
Bizonyos daganatos betegségek: egyes daganattípusok esetében a véralvadást segítő anyagok mennyisége növekedhet a vérben.
Szívelégtelenség: ha a szív kevésbé hatékonyan pumpálja a vért, akkor valószínűbb a véralvadás.
Fogamzásátló tabletták, hormontartalmó gyógyszerek szedése: trombózisra hajlamos nőknek a nógyógyászok nem írnak fel fogamzásgátló tablettát.
Dohányzás: a keringést és a véralvadást is befolyásolja.

Az úgynevezett turistaosztály-szindróma létezését bő tíz évvel ezelőtt hivatalosan is elismerték a World Health Organization genfi konferenciáján. A különös betegség oka, hogy a légnyomás a repülőgépen a normális légnyomásérték alatt van, valamint a keringetett levegő a megszokottnál kevesebb oxigént tartalmaz.

A környezet változására a szervezet több vörösvértest termelésével reagál. Kóros esetben a vér besűrűsödhet, és ezzel fokozódik a vérrögök kialakulásának a veszélye. A szűk utastérben a mozgás hiánya tovább fokozza a veszélyt, az egy helyben ülő utasok lábában vérrögök keletkezhetnek, és legvégső esetben azok kisebb darabjai akár a tüdőkapillárisokig is eljuthatnak, ahol az ereket elzárva tüdőembóliát okozhatnak.

Fotó: Bildagentur-online/kröner / Northfoto

Az új kutatás szerint a vérrögképződést nem befolyásolja, hogy turista- vagy első osztályon, kényelmesen utazik valaki: hat óránál hosszabb ideig egy helyben ülni a kockázatos. Ez pedig nemcsak repülőutakra, de autós és vonatutakra is vonatkozik - az orvosok azt javasolják az utazóknak, a repülőn válasszák a folyosó melletti széket, és óránként sétáljanak egyet.

Korábban a kompressziós harisnya használatát és a vér sűrűsödését gátló gyógyszerek, például aszpirin szedését ajánlották, ezeket azonban most kizárólag a veszélyeztetett utasoknak javasolják. A többieknek marad a sétálgatás, és a tudat, hogy nyugodtan ihatnak egy pohárkával.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek