Párizs-Bakar rally a rijekai karneválon

Nem csak nyáron érdemes Horvátország felé venni az irányt: nagyszabású farsangi karnevált rendeznek a kikötővárosban.

Európa egyik legnagyobb farsangi karneválján Rijekában, amely január 17-től február 19-ig tart, nemcsak jelmezes fölvonulások lesznek a belvárosi Korzón és a tengerparton, hanem megrendezik a Párizs-Bakar rallyt is.

A 29. Rijekai Karneválon idén a folklór és az ősi szláv mitológia ihlette álarcosok, népviseletesek vonulnak fel. Újdonság lesz, hogy február 4-én Párizsból maskarás rally indul az Észak-Adria egyik legfestőibb városkájába, Bakarba, az egykori Szádrévbe, amely Frangepán- majd Zrínyi-birtok volt. A menet végigvonul Fiumén, majd a horvát kikötővárostól 18 kilométerre délre eléri úti célját, Bakart, amelynek belvárosa az UNESCO világörökségi listáján szerepel.

moarplease / flickr

 A város kulcsát kedden veszik elő és ezzel jelképesen megnyílik a karnevál, majd elkezdődik a jelmezesek felvonulása. Január 20-án megválasztják a karnevál szépségkirálynőjét, február 11-e a gyermekeké lesz, legalább 100 gyermekcsoport, köztük külföldi, vonul föl a belvárosban. A felnőtt jelmezesek véradást szerveznek és humanitárius akció keretében ételt is osztanak a Korzón. A város fölött magasodó Trsat várában tradicionális koncertet rendeznek. A karnevált megkoronázza az utolsó napon, február 19-én a nemzetközi álarcos menet fölvonulása egész Fiumén.

leicaroo / flickr

 A Rijekai Karnevált 1995-ben fölvették az Európai Karneváli Városok Szövetségébe, és fölkerült az 500 legfontosabb európai rendezvény listájára. A The Sunday Times brit lap 2007-ben a karnevált a világ 24 legegzotikusabb eseményei közé sorolta és a Rijekai Karnevál szervezői a Délkelet-Európa legjobb turista rendezvényének járó díjat kapták meg. Tavaly 12 országból 107 álarcos csoport érkezett, mintegy 10 ezer ember, a nézők száma pedig elérte a 110 ezer főt, nemcsak a városból és Horvátországból érkeztek, hanem sokan külföldről is.

A karnevált 1910-ben alapították a Kvarner-öböl fővárosának is tartott Rijekában, majd hosszú szünet után 1982-ben újították fel a maskarások fölvonulását, amely mára több mint 100 ezer hazai és külföldi vendéget vonz - írják a horvát lapok és a város turisztikai szövetségének portálja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek