Hol a legdrágább az élet?

  Még el sem kezdődött az év, de már tudjuk: a norvég Trondheimben lesz a legdrágább az élet 2012-ben. A fogyasztói árak 200 százalékkal magasabbak itt, mint Budapesten.

  A numbeo.com egy olyan ingyenes online adatbázis, amiből megtudható, hogy a világ különböző pontjain mennyibe kerül az élet, a lakhatás, milyen az egészségügyi ellátórendszer, a közlekedés, a bűnözési ráták és a környezetszennyezés mértéke. Ez az oldal most egy toplistát publikált a világ legdrágább városairól. 45 termék és szolgáltatás árait vetették össze világszerte, 23 000 közreműködő segítségével. A vizsgált termékek köre egy üveg kóla árától kezdve, egy Nike cipő árán át a buszjegyekig számos cikkből állt össze. A lakhatás költségeit azonban nem vizsgálták. Az összehasonlítás alapját New York képezi, az itteni árak az indexen 100 pontot érnek.

  Norvégia tarol a legdrágábbak listájánFotó: Bildagentur-online/mcphoto / Northfoto

  Az eredmények szerint 2012-ben a mindennapi életet Trondheimben, Norvégiában lesz a legdrágább finanszírozni. A város fogyasztói árai közel 200%-al drágábbak mint Budapesten, az éttermek árai 240%-al magasabbak, az élelmiszer árak pedig több mint 300%-al drágábbak arra. (A helyi vásárlóerő 80%-al magasabb a budapestinél.) A húszas toplistán látványos többségben van Norvégia és Svájc, de Ausztrália is szerepel jó párszor.

  Trondheim, a világ legdrágább helyeFotó: Dani Firaczi / Northfoto

  A második helyezett a norvég Stavanger, ezt a svájci Zürich, majd a norvég főváros, Oslo követi. De hogy ne maradjanak le nagyon a svájciak, a lista 5., 6., és 7. helyén Genf, Bern és Luzern állnak. Csak a következő helyen hagyjuk el először Európát: az ausztrál Perth a 8. legdrágább hely a világon. A további helyeken Japán, Monaco, Dánia és az Egyesült Királyság is képviselteti magát.

  Érdekes, hogy a toplista utolsó helyén szereplő Canberra fogyasztói árai 85%-al haladják meg a hazai fővárosi árakat, a helyi vásárlóerő viszont több, mint 200%-al magasabb a budapestinél.

  A teljes lista
  1.Trondheim, Norvégia
  2.Stavanger, Norvégia
  3.Zürich, Svájc
  4.Oslo, Norvégia
  5.Genf, Svájc
  6.Bern, Svájc
  7.Luzern, Svájc
  8.Perth, Ausztrália
  9.Bergen, Norvégia
  10.Tokyo, Japán
  11.Sydney, Ausztrália
  12.Adelaide, Ausztrália
  13.Monaco, Monaco
  14.Koppenhága, Dánia
  15.Edinburgh, Egyesült Királyság
  16.Melbourne, Ausztrália
  17.Dublin, Írország
  18.London, Egyesült Királyság
  19.Arhus, Dánia
  20.Canberra, Ausztrália
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!