Egyre több a magyar turista Horvátországban

Az elmúlt évben 9 százalékkal több magyar turista látogatott Horvátországba, a vendégéjszakák száma pedig 8,5 százalékkal bővült, a horvátországi turizmus átlagos növekedésénél is nagyobb mértékben - közölte kedden a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője az MTI-vel.

Az előzetes adatokat ismertetve Marin Skenderovic elmondta: 2011-ben 335 ezer magyar látogatott az adriai országba, ahol csaknem 1,866 millió éjszakát töltöttek el. Ezzel Magyarország továbbra is a 9. legjelentősebb küldő államnak számít Horvátországban, ahol tavaly összességében 7,8 százalékkal növekedett a turisták, 7 százalékkal pedig a vendégéjszakák száma.

Hvar városaSanti Visalli / Northfoto

Horvátországban a múlt évben 11,2 millió hazai és külföldi turistát, valamint 65,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. Az összesített adatokból az derül ki, hogy 9,9 millió volt a külföldi vendég, s ők 58,4 millió éjszakát maradtak, ez pedig 8,3 százalékos, illetve 7,3 százalékos növekedést mutat.

A legtöbb vendégéjszakát sorrendben a német, a szlovén, az osztrák, az olasz, a cseh, a lengyel, a szlovák és a holland turisták adták, a magyarok a 9. helyen szerepelnek, a 10. helyen már a jelentősen növekvő számú oroszok állnak.

Marin Skenderovic az MTI kérdésére hozzátette: a tavaly decemberi kormányváltás után új turisztikai koncepció is várható Horvátországban, felvetődött például az idegenforgalmat érintő forgalmi adó esetleges csökkentése. A szakember azt is megfogalmazta, hogy a Magyarországról kiutazók számának pozitív vagy negatív idei változását egyelőre nehéz lenne megbecsülni, leginkább a forint gyengélkedése miatt bizonytalanok még a kilátások.

Ezek is érdekelhetnek