Bárki részt vehet a gólyagyűrűzésen Baján

A fehér gólyák fiókái június közepére elérik azt a kort, amikor már megjelölhetők sorszámozott gyűrűvel. A madarászok minden évben végigjárják a fészkeket, hogy regisztrálják az új gólyákat. Baja környékén nyílt napot rendeznek, hogy bárki tudjon csatlakozni.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság az előző évekhez hasonlóan idén is megrendezi a Gólya Road Show elnevezésű eseményt, amelynek során fehér gólyákat gyűrűznek. A rendezvény nyílt napja 14-én lesz Baján és környékén, és ehhez az eseményhez bárki csatlakozhat.

Lehet csatlakozni a madarászokhoz

Fehér gólyák a Hortobágyon

A Baja környéki fészkek végiglátogatása nem egyedi eset, ebben az időszakban az egész ország területén zajlik a gólyák regisztrációja évtizedek óta. Mint azt a Madártani Egyesület a honlapján közzétette, ezért épp június közepén a legideálisabb az idő a gólyák jelölésére, mert a madarakat befogni nehéz, pláne ha már kifejlett egyedről van szó. A fehér gólyák április végén, május elején kezdenek el költeni, és fiókáik június közepére érik el azt a kort, amikor már gyűrűzhetők. Ebben a munkában legtöbbször vizsgázott madárgyűrűzők, önkéntes természetvédelmi szakemberek vesznek részt.

A Gólya Road Show helyszínei június 14-én
08.00 - Hercegszántó, Dózsa Gy. u. 15./a
08.35 - Hercegszántó, Bem J. u. 28.
09.20 - Dávod, József A. u.
10.25 - Csátalja, Petőfi u.
11.10 - Szeremle, Fő u. 80
12.15 - Baja, Wesselényi u.
13.00 - Baja, Dózsa Gy. u.
13.25 - Érsekcsanád, Dózsa Gy. u. 130.

A madarak sorszámozott jelölése valójában egy kutatási módszer része, amelynek során követni tudják a madarak életét. Így figyelik meg az egyes madárfajok vonulási útvonalait, és azt, hol pihennek, táplálkoznak, telelnek. Ekekből következtetnek a populáció egészének életvitelére és ha abban változás áll be, az okokat is a megjelölések alapján kutatják.

A hazai Madárgyűrűzési Központ adatai alapján évente hozzávetőlegesen 200 ezer madarat jelölnek meg. A nyár folyamán még a balatoni Hattyú Road Show az, amelyen a helyiek és a turisták részt vehetnek. Ez az akció augusztus közepén lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek