Törölte az Air France két párizsi járatát

A légitársaság a francia reptéri dolgozók sztrájkja miatt kénytelen egy keddi és egy szerdai járatát törölni. Januárban még hat Air France-járat közlekedett Budapestre, most éppen csak kettő. Három budapesti járatot ugyanis a Malévvel közösen üzemeltetett a cég, ezek azonban a magyar légitársaság csődje miatt megszűntek.

Törölte az Air France hétfő délutáni budapesti járatát a francia reptéri dolgozók négynapos sztrájkja miatt. A cég a hétfői AF2395 számú Budapest-Párizs járatát volt kénytelen törölni, szerdán pedig az AF1995 számú Budapest-Párizs járat nem fog közlekedni a sztrájk miatt. Az Air France budapesti járatai közül korábban már törölték az AF2336, AF2436, és AF2536-os járatokat a Malév leállása miatt. A légitársaság napi hat járata közül így jelenleg csak kettő közlekedik a francia és a magyar főváros között.

octobre pisteFotó: Air France

A cég érintett utasai leggyorsabban a www.airfrance.hu weboldal Foglalás manager oldalán tudják jegyeiket térítésmentesen átfoglalni, amennyiben a jegyben szereplő foglalási osztály elérhető, áll a légitársaság közleményében. Tehát ha még vannak a törölt járatra szóló jeggyel azonos árú jegyek más járatokon, akkor díjmentes az átfoglalás, ha azonban már csak drágább jegyeket talál az utas, akkor kénytelen kifizetni a különbözetet.

Több járatot is az utolsó pillanatban töröltek kedd délelőtt a párizsi Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtéren, a légi közlekedésben dolgozók négynapos sztrájkjának második napján, a munkabeszüntetéshez egyre nagyobb számban csatlakoznak az Air France pilótái, írja az MTI.

A francia légitársaság előre azt jelezte, hogy kedden a tengerentúli járatainak már csak a felét, az Európába közlekedő gépeinek pedig 70 százalékát indítja el. Ezeken kívül a reggeli órákban további kilenc járatot töröltek hirtelen, hétfőn még csak fele ennyi volt az utolsó pillanatban történt törlések száma.

Az Air France - amely hétfőn járatainak 20 százalékát törölte a munkabeszüntetés miatt - jelezte, hogy eddig összesen 25 ezer e-mailt és SMS-t küldött szét utasainak a járattörlésekről és késésekről. A légitársaság arra kér mindenkit, hogy amennyiben lehetséges, halassza repülőútját február 10. utánra.

A kötelező minimum szolgáltatás bevezetése ellen hétfőtől csütörtökig tartó munkabeszüntetés az első olyan tiltakozás, amelyben a francia légi közlekedésben dolgozók valamennyi kategóriája - pilóták, légi kísérők és a földi személyzet - közösen vesz részt. A szakszervezetek a francia nemzetgyűlés által már elfogadott törvénytervezet ellen tiltakoznak, amely a légi forgalomban sztrájkolókat arra is kötelezné, hogy részvételi szándékukat egy sztrájkban 48 órával korábban bejelentsék, és az utasokat 24 órával előre értesítsék a várható fennakadásokról. A szenátus február 15-én dönt a tervezetről.

Hasonló törvény - amely az utasokat hivatott védeni a kellemetlen meglepetésektől - több mint négy éve érvényes a francia vasúti és városi tömegközlekedésben. A légi közlekedésben dolgozók azonban a sztrájkjog csorbításaként értékelik a javaslatot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek