Bezárhatják Amszterdam vörös lámpás negyedét

Átfogó program született Amszterdam vörös lámpás negyedének megregulázására. A helyiek beszívott szexturisták helyett szívesebben látnának múzeumokba igyekvő családokat a város utcáin.

Amszterdam piros lámpás negyede a város szívében, a Damrak felől érkezve, az Oude Kerk templom környékéről indul, ahonnan apró sikátorok vezetnek a kanális partjára. A lányok piros neonnal kivilágított kirakatai patinás, jellegzetes helyi épületekben sorakoznak. Izgalmas helyett inkább szomorúnak mondanám a látványt, ahogyan a fehérneműs lányok ácsorognak és kopogtatnak a turistáknak kicsempézett, általában bárszékkel, pánik gombbal és függönnyel berendezett kis egyen-kabinjaikban. Mégis nagyon sok turistát vonz évről évre a negyed, illetve a coffeeshopok tömkelege, legénybúcsúk és hatalmas bulik színhelyévé változtatva a holland várost.

Forrás: Travelo

Amszterdam vezetése most komoly lépésekre szánta el magát a máshol illegálisnak számító, itt viszont legális, éppen ezért borzasztó népszerű szórakozási formák megregulázása érdekében. A 2008-ban indult, Project 1012 névre keresztelt, tíz évesre tervezett program a vörös lámpás kirakatok és kábítószert áruló üzletek számának csökkentését tűzte ki céljául. Bár már évek óta fut a program, csak most kezdenek vele látványos eredményeket elérni. A 480 kirakatból mára 200-at sikerült felszámolni, és újabb 100 bezárását irányozták elő. A 76 coffeeshopból 26-ban kell bezárni a boltot. Úgy tűnik, hogy a város vezetése elkötelezte magát a piros lámpás negyed méretének csökkentése, és az azt kézben tartó kelet európai (főként bolgár és ukrán) maffia kontrolálása mellett.

A fejlemények hatására az elmúlt hónapokban komoly befektetők kezdtek érdeklődni a terület iránt. A hagyományosan örömlányokkal teli Warmoesstraat negyedben most delikát üzletek, virágboltok és sütödék nyíltak. Persze nem mindenhol ennyire idilli a helyzet: az amszterdamiakat a szexipar számára "alapanyagot" szolgáltató emberkereskedelem térhódítása sokkolja. Egyre többen gondolják ezért úgy, hogy a piros lámpás negyed kizsákmányoló és embertelen mivoltának semmi köze a holland toleranciához. "Amszterdam mindig is egy szabad és toleráns város volt, de azt szeretnénk, ha a legénybúcsúk helyett nagyobb hangsúlyt kapnának a múzeumok és a kultúra. A családokat is szeretnénk elkápráztatni, és arra bíztatni minden látogatót, hogy töltsön nálunk még egy extra éjszakát" - mondta el Lodewijk Asscher, a Projekt 1012 feje, Amszterdam alpolgármestere az angol Daily Telegraphnak. A plusz éjszaka azért lenne olyan fontos a helyi turizmus számára, mert a látogatók többsége csak egy-két éjszakát tölt a városban - részt vesz egy legénybúcsún, bekukkant egy kirakatba, jól beszív és már megy is haza. Ezen szeretnének minél előbb változtatni.

Azt szeretnék, ha a Rijksmuseum érdekesebb lenne a lányoknálForrás: Travelo

A középkori Amszterdam szívében elhelyezkedő piros lámpás negyed házai építészeti szempontból is többre hivatottak jelenlegi funkciójuknál. Festői kanálisainak partján (az Oudezijds Voorburgwalon és az Achterburgwalon) gyönyörű, jobb sorsra érdemes 17. századi házak sorakoznak. Előny viszont, - emeli ki a Daily Telegraph cikke- hogy a szexipar jelenléte miatt legalább nem rondították el úgy a homlokzatokat, mint a közeli Damrakon, ahol gyorséttermek és pénzváltók logói éktelenkednek, és a Centraal pályaudvarra érkezve egyáltalán nem tesznek jó első benyomást. Ezzel is bőven lenne dolga a városvezetésnek, ha igazán bájos, nyugalmas hellyé akarják tenni Amszterdamot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek