Sok a horgász, kiszáradnak a halastavak

Idén megduplázódott a Balaton környéki horgásztavak forgalma, a súlyos aszály miatt azonban sok halastó kiszáradt. A vízhiány leginkább az irmapusztai halastavakat tápláló Tetves-patakot sújtja. Legrosszabb esetben ivadéknevelés helyett jövőre meg kell vásárolni a Balatonba telepítendő halakat.

A Balatonnál az idén a tavalyinál 15-20 százalékkal több horgászengedélyt sikerült eladni, a horgásztavak forgalma megduplázódott, gondot okoz viszont, hogy a térségben rég nem látott csapadékhiány miatt kiszáradt több halastó - számolt be Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp) vezérigazgatója az MTI-nek szerdán.

 

Fotó: Northfoto

A vezérigazgató szerint rendkívül nehéz, de sikeres évet zár a BHNp. Miközben a horgászturizmus fellendülőben van, a balatoni haltelepítésekhez szükséges ivadékgondozást, szaporítást, teleltetését szolgáló halastavak egy részét az őszi lecsapolás után nem sikerült újra feltölteni. Az aszály a Balaton vízgyűjtőjét, azon is leginkább az irmapusztai halastavakat tápláló Tetves-patakot sújtja. Míg a cég buzsáki egységének tavait sikerült újra feltölteni, az irmapusztai hét halastóból hat szárazon áll. Emiatt az elmúlt hetekben az idei évre tervezettnél 37 tonnával több kétnyaras pontyot telepítettek a Balatonba.

A legidősebb halászok sem láttak még ekkora aszályt a Balaton vízgyűjtőjén - fogalmazott Füstös Gábor. Elmondása szerint a legrosszabb esetben meg kell majd vásárolni a Balatonba telepítendő halmennyiség hiányzó részét. Ha pedig amúgy is üresek maradnak a medrek, előbb megkezdik a halastavak pár éven beül amúgy is esedékes rekonstrukcióját, amely javuló termőképességnek köszönhetően 3-4 év alatt megtérülő beruházásnak ígérkezik.

A vízhiány a Balatont is sújtja, így tavasz óta nem tudták megnyitni a Sió-csatorna zsilipjét, emiatt a tavalyi mennyiség egy százalékára csökkent a korábban jelentős bevételeket hozó angolnafogás. A kiemelt feladatnak számító busahalászat is sikertelenebb volt idén a korábbi éveknél. A hosszan tartó jégborítás miatt késve indult szelektív halászattal 130 ezer kiló busát tudtak kifogni az immár halradarral is ellátott halászhajók.

Míg tavaly november végéig 367 millió forint, az idén ugyanebben az időszakban 440 millió forint árbevétele származott a társaságnak a horgászengedélyek értékesítéséből, a növekedést részben a jegyek árának emelkedése, részben a horgászok számának emelkedése okozta.

A balatoni horgászturizmus fellendülését a BHNp a három horgásztaván is érzékelte, ahol megduplázódott, sőt megtriplázódott a forgalom. Füstös Gábor szerint a sikernek több oka is van, amelyek között a kedvező őszi időjárás mellett nagy szerepet játszottak a fokozódó ellenőrzések, a halőrzési technika fejlesztései, a legálisan horgászóknak ezzel párhuzamosan növekvő horgászzsákmánya, továbbá az, hogy javult a cég marketingje.

A karácsonyi halvásár kapcsán a vezérigazgató elmondta, a Balaton régió igényeit kielégítő, elegendő ponty kerül a Balatonból és a buzsáki halastavakból a cég boltjaiba, illetve kiskereskedelmi partnerihez. Arra számítanak, hogy a korábbi évekhez hasonlóan napi mintegy egy tonnányi halat fognak értékesíteni az ünnepek előtti utolsó napokban.

Ezek is érdekelhetnek