Kétmillió svájci frankot kap a magyar turizmus

Újabb ötszázmillió forintos támogatást kap a magyarországi turizmus Svájctól. Az összegből wellnessfürdők kapnak márkanevet, illetve tájcentrumokat hoznak létre a tiszai régió népszerűsítésére.

Svájc két turisztikai projektet támogat összesen mintegy 500 millió forinttal - mintegy 2 millió svájci frankkal - a svájci hozzájárulás program keretében - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szerdán. Az erről szóló megállapodásokat szerdán írták alá Budapesten a Svájci Nagykövetség rezidenciáján, írja az MTI.

Márkanév a fürdőknek

A "Gyógyító régiók" projekt keretében márkanevet fejlesztenek ki a vendégek számának növelésére az észak-magyarországi és az észak-alföldi régiók gyógyfürdőiben, wellness- és gyógyszállóiban. Erre a célra mintegy egymillió svájci frank támogatást kap a projekt tudományos bázisa a Mátrai Gyógyintézet és a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum.

Tisza-tócerezo

 A "Táji értékeken alapuló, fenntartható turizmus fejlesztése" című projekt az Észak-Alföldi Régiót és a Tisza vidékét érinti. A mintegy 1 millió svájci frank támogatásban részesülő projekt célja a Tisza menti régió népszerűsítése, az öko- és falusi turizmus fellendítése.

Tájcentrumok

A projekt keretében elkészül a specifikus vonzerőt tartalmazó regiszter 7 tájcentruma, amely részletesen bemutatja a helyi természeti, táji, települési értékeket. Ezen kívül egy háromnyelvű - angol-magyar-német - képes szakszótárt készítenek a tájcentrumok jellegzetességeiről. A régió népszerűsítésének és új munkahelyek létrehozásának következtében várhatóan nőni fog a régió lakosainak jövedelme - közölte az NFÜ.

A svájci hozzájárulás program általános célja, hogy a kibővült Európai Unióban csökkentse a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeket. Ennek érdekében Svájc összesen 130,7 millió svájci frankkal (több mint 25 milliárd forint) támogatja Magyarországot öt éven keresztül 2012-ig.

A program keretében 2009 óta 23 projekt összesen 79,9 millió svájci frank támogatásban részesült. Ezen felül eddig 12 projekttervezet jutott tovább a kétfordulós pályázati eljárás első fordulóján és kapott lehetőséget a második körös végleges projektjavaslat kidolgozására, összesen 28,6 millió svájci frank értékben. A második körös részletes projektjavaslatok kidolgozásának segítésére létrehozott Projekt Előkészítési Alapban összesen 1,5 millió svájci frankot különítettek el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek