Professzor lett az év útifotósa

Egy amerikai egyetemi professzor lett az év utazási fotósa Afrikában és Mexikóban készített képeivel. Az amatőrök és profik nevezését egyaránt fogadó versenyben húsz ország fotósai győzedelmeskedtek számos kategóriában, izgalmas képeiken orosz rénszarvaspásztorok, jégbúvárok, homokdűnék, egzotikus életképek láthatók.

A 2003-ban alapított díj a világ egyik legrangosabb fényképészeti díja, melyért amatőrök és profik egyaránt indulhatnak. Az idén a brit Királyi Földrajzi Társasággal közösen kiírt versenyre közel kilencven országból neveztek többezer képet. Közülük egy amerikai egyetemi professzor, Louis Montrose lett az év utazási fotósa. Ezidáig a legidősebb nevező 88, a legfiatalabb pedig öt éves volt. A számos kategóriában kihirdetett nyertesek képeit idén nyáron a Királyi Földrajzi Társaság székházában állítják majd ki.

Fotó: Edgard de Bono, www.tpoty.com


Louis Montrose, az Erzsébet-kori irodalom professzora két igen különböző portfolióval nyerte el a díjat: egy Burkina Faso-i festett faluban dokumentálta a lakók életét, illetve Mexikóban a halottak napi fesztiválon készített képeket. Külön díjakat kaptak a tinédzserek és a 14 év alatti fotósok: az év fiatal utazási fotósa a 17 éves német fényképész, Arne Hansen lett, aki az utazás természetre gyakorolt hatását ábrázolta, és díjazták a 17 éves brit Joel Biddle-t is, aki a „zöld" témájáról készített absztrakt képeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek