Melea - ahol a luxus hozzád és rólad szól

Sárvár éppen kényelmes és elérhető távolságra van Budapesttől. Bő két óránk van, hogy ráhangolódjunk egy olyan élményre, ami akár meghatározható is lehet egész életünkre. A holisztikus szemléletű Melea - The Health Concept szálloda a Botaniq Collection ernyőmárka legújabb tagja, amely alá tematikájukban és személyiségükben eltérő, a környezetükhöz való viszonyulásukban és értékrendjükben viszont azonos módon kimagasló minőségű hotelek és gasztronómiai egységek tartoznak.

Amikor a hosszú élet lehetőségéről beszélgetünk, talán ki sem mondjuk, de mindannyian egyre gondolunk: valójában a legfontosabb az, hogy ezt egészségben érhessük meg. Hogy a testünk képes legyen megbirkózni a rá mért feladatokkal, s hogy a lelkünk békében, harmóniában tudja ezt követni.

A holisztikus szemlélet testünk és lelkünk egészére egységként tekint, létezésünkre, egészségünkre, betegségeinkre és gyógyulásainkra is ebben a testi-lelki-szellemi rendszerben keresi a válaszokat.

Forrás: BDPST

A teljességre való törekvés az egyik legnagyobb kihívás lehet, s talán nem túlzás azt állítani, hogy a világhírű fürdőváros, Sárvár legújabb gyöngyszeme, a Melea - The Health Concept 5 csillagos szálloda, a Botaniq Collection legfiatalabb tagja már a megérkezés pillanatától kezdve ránk fókuszál. A megérkezés és megnyugvás, feltöltődés és gyógyulás szigeteként.

A luxus itt mindenhol jelen van, a vendég szolgálatában

Ha abban a szerencsés helyzetben van az ember, hogy megérkezvén a sárvári Melea Hotelbe maga a jó kedélyű igazgató, Alfred Hackl úr fogadja az önmagában is pazar óriási bejárati ajtó előtt - talán már sejtheti, hogy a varázslat elkezdődik. Akadnak pillanatok az ember életében, amikor utazásai közben azt érzi, megérkezett. Mintha soha el sem ment volna, pedig ismeretlen számára a környezet, és mégis. Belép egy térbe, ahol csendes, andalító a víz zubogása, mintha csak egy tó partjára érkezne. Ahol a színek, a formák, a szemnek is kellemes berendezési tárgyak, és igen, az illatok is azt üzenik: itt minden és mindenki csak rád várt, hol maradtál eddig...

Elegancia, otthonosság és nyugalom - a lobbyForrás: BDPST

Nos, ilyen környezetben könnyű és természetes az áthangolódás.

Délelőtt jótékony fényekben fürdik a folyosóForrás: BDPST

Mintha csak egy nagy csomagot hagynál kívül, mintha a bőröndjeidtől is megszabadulva - amelyeket érthető módon nem te utaztatod fel a szobádba -, minden terhedet letennéd. Bármerre is pillantasz a hallban, megnyugtató, barátságos, elvonulásra is alkalmas kisebb terek vesznek körül, akár a kandallónál, vagy a tóra néző óriási üvegfal előtt, mind jótékonyan olvadnak bele a Melea fizikális tereibe. Azért hangsúlyozom ez utóbbit, mert a Meleának nem csak fizikális terei vannak. Azok a mentális terek, amelyeket egyelőre még nem látsz, de hamarosan megtapasztalsz, majd megmutatják: a spiritualitás egyáltalán nincs olyan messze a fizikai síktól, mint gondolnád. Sőt, a kettő együtt adja az egészet, és ez az egész jelenti a Közép-Európában egyedülálló, személyre szabott egészségügyi szolgáltatásokkal működő Melea koncepciójának legfontosabb pillérét.

Mert mi is itt a lényeg?

Könnyű lenne elintézni azzal, hogy a lényeg te magad vagy. Te, aki érkezz négy napra vagy akár egy teljes hétre most olyan útra léphetsz, ami akár örökre megváltoztathatja az életedet. Mert a változás a Meleában csak elkezdődik, folytatnod majd otthon kell. Itt minden támogatást megkapsz ahhoz, hogy olyan útra lépj, amely egészséget és egészséges, hosszú életet hozhat. Mert itt minden adott ahhoz, hogy végre te magad légy a napjaid főszereplője és úgy légy aktív részese a benned zajló változásnak, hogy az jó érzéssel párosuljon. És tudod miért? Mert itt tényleg te magad vagy a lényeg. Testestül-lelkestül. Harmóniában a környezeteddel, és azzal a nyugalommal, ami hamarosan minden porcikádban szétárad. Hogy amikor a vacsoránál, mint gondos házigazda Hackl úr rákérdez, milyen napod volt, a lehető legnagyobb őszinteséggel mondhasd, tökéletes, köszönöm!

Minden szoba saját erkéllyel, a Csónakázó-tóra és az erdőre néző kilátással rendelkezikForrás: BDPST

De messze vagyunk még ettől a képtől, egy teljes nap előzi meg, egyelőre liftbe szállsz és suhansz is felfelé a szobádba. Készülj fel, amilyen könnyű lesz bejutni a kártyáddal, olyan nehéz lesz kilépni onnan - és ezt nyilván arra a nyugalomra és eleganciára értem, ami bent fogad. Az, hogy a nappalit két részre osztó válaszfal mindkét oldalán síkképernyős tévé kapcsol be, és név szerint üdvözöl - elegáns. Az, hogy az üvegfallal bíró fürdőszoba, ahol olyan diszkrét a világítás - mint később kiderül nem véletlenül - hogy már önmagában andalít, ugyancsak.

A fürdőszobát, benne különálló káddal és zuhanyfülkével - üvegajtó választja elForrás: BDPST

Hogy az ágy rezzenéstelenül veszi tudomásul, ha nemes egyszerűséggel rádobod magad - több mint kellemes. A szobához tartozó erkély - itt jegyzem meg, hogy minden szobához tartozik - és a szálloda mögött nyújtózó Csónakázó-tó és erdő látványa akár örökre ott tartana. Hackl úr meséli, a szálloda nyitásakor egy Esterházy volt vendégük, aki másnap reggel arra panaszkodott, megviselte az ébredés. Mert? - kérdezett vissza az igazgató. - Mert azok a buta madarak csak csicseregtek, és csicseregtek...
Igen, tényleg ilyen itt minden. Végtelenül megnyugtató és természetes. Ritka kincs ez.

Állapotfelmérés, kezelés, torna, szauna, úszás, futás, séta

De térjünk rá a Melea különleges koncepciójára. Amikor megérkezel egy állapotfelmérésen veszel részt, amely labor vizsgálattal is jár. A felmérést személyes konzultáció előzi meg, ahol a szálloda belgyógyász szakorvosával találkozol, ő irányít majd tovább a szükséges egyéb felmérésekre is. Délutánra elkészülnek a leleteid, és ezzel együtt a szakorvos és csapata által felállított egyéni holisztikus kezelési terved. Amelynek épp úgy része lesz a teljes relaxációt nyújtó thai masszázs, mint az egyedül igénybe vehető finn szauna, vagy a gőz, a beltéri, kültéri úszás, ha szükséges, a gyógytorna, mint a választható egyéb programok. Ez utóbbiból is van bőségesen, a nyak-gerinc tornától kezdve, a jógán, az egészséges főzési módokat megtanító tanfolyamon át, egészen a kerékpározásig, vagy épp futásig, nordic walkingozásig. Persze minden tőled függ, és rajtad áll. Az orvosi tanács alapján kezdheted az átalakulást, és miért is várnál vele, ha ezért jöttél...

Az olajos, relaxáló thai masszázs is része a kezeléseknekForrás: BDPST

A legszürreálisabb és futurisztikusan ható vízágy, amelyben a nélkül lebeghetünk, hogy vizesek lennénk, és ahol a kezelés közben változó színek, a zene részei a kezelésnek, kihagyhatatlan és szinte kötelező eleme a ránk váró nagyszerű lehetőségeknek.

A szálloda belső tornaterme bármilyen profi terem technikai eszközparkjával felveszi a versenyt, futógépek, erőemelők, súlyzók, nyújtási lehetőségek állnak rendelkezésre.

Hol marad már az étkezés?

Nos, igen, eljutunk végre a test édes megpróbáltatásai után az egyik legfontosabb a kérdéshez, a táplálkozáshoz. Mert mit is érne bármely változás, ha az étkezési szokásaink maradnának a régiben. Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy a Melea leendő vendégei eddig nem táplálkoztak helyesen. Sokkal inkább azt, hogy ez a törekvésük itt felerősödhet, és még inkább fókuszba kerülhet az egészséges gasztronómia, a különleges, tápláló és a szervezet számára legfontosabb hatóanyagokat tartalmazó reggeli ebéd és vacsora. Ahol persze lehet választani.

A rostokban gazdag köret arányosan egészíti ki a húsételeketForrás: BDPST

Jó, lángosra azért persze fölösleges ácsingózni, de halra, csirkére, borjúra, kacsára, gyengéden párolt zöldségekre, egészen különleges ízvilágú szószokra mindenképpen. A dietetikusok által javasolt, ugyancsak személyre szabott Melea-diéta (amelyet a szálloda a modern táplálkozási elvek és az innovatív táplálkozási koncepciók, kutatási eredmények alapján állított össze) a fermentált ételek, gyógyteák és gyógyvizek, illetve a tápanyagdús, főleg növényi alapanyagok alkalmazása révén fejti ki kedvező hatását a szervezetre.

Az étkezéssekkel úgy támogatják a vendégeket, hogy táplálkozásukat saját ütemükben tudják helyes irányba terelni. A hasznos tudásanyagban gazdag előadások, workshop-ok és főzőlabor foglalkozások pedig megfelelő információval és gyakorlati útmutatókkal erősítik ezt a hangsúlyos pillért.

Ízelítő a választható ebédekbőlForrás: BDPST

Az étkezések után levezetésként sétára csábít a szálloda mögötti erdő, a tó körüli kellemes 1,5 – 2 kilométeres út. A fa pallós hidakon nyugodtan elmerülhetünk a csillogó víztükör diszkrét megfigyelésében (értsd bámulásában) és az édes semmittevésben. Mert ez is bőven ráfér az emberre.

Végezetül arról a bizonyos fürdőszobai világításról

Fentebb került szóba a fürdőszobában alkalmazott meglehetősen visszafogott hangulatú világítás, aminek köszönhetően az ember eléggé elnagyoltan látja magát a tükörben. Hackl igazgató úr magyarázza később, nem véletlen mindez, és még csak nem is az energiatakarékosságról van szó. Sokkal inkább arról, amit a Melea üzenni szeretne. Azaz arról, hogy ha itt vagy, ne törődj a külsőségekkel. Nem kell megfelelned senkinek, és semminek. Ha kócosan és smink nélkül térsz le reggelizni, hát úgy lesz. Hiszen a változás nem ezen áll vagy bukik. A lényeg, hogy ha kell, változzunk. Gyógyuljon a test és a lélek is. Egyéb összefüggésekre itt nincs szükség. Azt mind kívül hagyhatjuk.

Kockás liliom, latinul Fritillaria meleagrisForrás: Shutterstock

És még egy apróság, ha már búcsúzni kell a sárvári Meleától. Maga a név. Tudjátok mi rejtőzik mögötte? Nos, egy apró, védett növény. A Fritillaria meleagris, azaz a kockás liliom. Magányos, harang alakú szépség, amelynek virágzási ideje épp március végétől kezdődik.

Ami pedig pontosan eggyel több ok arra, hogy most induljunk a sárvári Meleába...

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek