Mire jó az egynapos autópálya matrica?

Március 25-én Magyarországon bevezetésre kerül az egynapos autópálya matrica. Ez a régen várt változás jelentős hatással lesz az autósokra, és számos előnyt és hátrányt is magával hoz. Az arányosan magas ára ellenére több esetben is a legoptimálisabb megoldás lehet azoknak, akik valóban egy egyszer vezetnek útdíjköteles szakaszokon.

 

Az európai uniós elvárásoknak való megfelelés végett a magyar kormány is bevezeti az egynapos, azaz 24 órán keresztül érvényes e-matricát. A 2024. március 25-étől elérhető konstrukcióról még nem tudunk mindent, az azonban biztos, hogy benzinkutakon és interneten is megvásárolható lesz. Egynapos autópálya matrica az autopalyamatrica.hu-n vehető lesz tehát, így nincs miért aggódni, az ügyintézés továbbra is gyors és kényelmes lesz.

Árak – amit tudunk, és amit nem

Az egynapos matrica ára a D1 kategóriában (vagyis a motorkerékpárok és személyautók számára) 5 150 Ft lesz. Az árképzés mögött egy arányszám áll: az egynapos matrica ára az éves matrica árának (57 260 Ft) a rendelet szerint legfeljebb 9%-a (5153 Ft) lehet. Ez alapján a D2-es díjkategóriába tartozó járművek számára az egynapos matrica ára akár 7315 Ft is lehet, de ez utóbbit még nem jelentették be hivatalosan.

Az egynapos e-matrica előnyei

Az egynapos matrica bevezetése számos előnyt jelent az autósok számára:

  • Rugalmasabb úthasználat: Az egynapos matrica pontosan 24 órára ad úthasználati jogosultságot. Ez azt jelenti, hogy az autósoknak nem kell aggódniuk, hogy a matricájuk éjfélkor lejár, még akkor sem, ha az esti órákban vásárolták azt.
  • Bírság elkerülése: Ha valaki tévedésből hajt fel az autópályára, 60 percen belüli vásárlás esetén a bírság elkerülhető.
  • Átutazók számára ideális: Azok számára, akik csak átutazóban haladnak át Magyarországon, az egynapos matrica költséghatékony opció lehet.

Hátrányok

Az egynapos autópálya matrica bevezetése ellenére vannak hátrányok is. Sokkal hangsúlyosabbá válik például az időtartam figyelése. Fontos lesz figyelni az időtartamra, ugyanis könnyen megtörténhet, hogy elfelejtjük a matrica lejáratának időpontját és az érvényességi időn túl is használjuk a fizetős útszakaszt.

Bár az egynapos matrica bevezetése rugalmasabbá teszi az úthasználatot, az ára viszont elég magas. Egy nem reprezentatív felmérés szerint, amelyben több mint 5000 felhasználó vett részt, az autópálya-használók 98%-ának igénye lenne az egynapos matricára, de a válaszadók többsége szerint az egynapos autópálya-matrica abban az esetben érné csak meg, ha 500-1500 forintig terjedne az ára.

Kinek éri meg?

Az egynapos matrica bevezetése különösen előnyös lehet azok számára, akik csak rövid ideig használják az autópályát. Például, ha valaki csak egy napot utazik az autópályán és 24 óra elegendő a matrica használatra. Emellett, ha valaki 10 napnál hosszabb utazást tervez, akkor is kipótolható az egynapos matricával az út, vagy elegendő csupán két darab egynapos matrica.

Mielőtt tehát útnak indulunk, feltétlenül számoljunk utána, nekünk és utazási célunknak, napirendünknek melyik konstrukció lesz a leggazdaságosabb.

Forrás: autopalyamatrica.hu
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek