Rádzsaszthán

Rádzsaszthán, azaz a Királyok Földje, a hősiesség, a királyság és a becsület földje, ahol a történelmi ütközetekről és a gazdagok szerelméről mesélnek az utcák.

A hősi balladákkal fémjelzett háborús időkben alakult ki az állam, mégis nagy jelentőséggel bír a modern érában is, így ez a meseszép vidék joggal mondhatja magát az utazók kedvelt célpontjának. Azok számára, akik a múlt emlékei után érdeklődnek, Rádzsaszthán meglátogatása szinte kötelező. A vállalkozó szellemű kalandoroknak sok izgalmat kínál az állam sokrétű földrajzi változatossága. Az aranyló homokdűnék fenséges nyugalmat árasztanak a csendre vágyó utazóknak. Rádzsaszthán a hatalmas erődök, a lenyűgöző paloták, a változatos kultúrák, az ízletes kulinária, népek színes gyűjtőhelye. Jöjjön el, és fedezze fel a régi és az új találkozását Rádzsaszthánban, India csillogó ékkövében. 

Forrás: Indiai Köztársaság Nagykövetsége

Kiemelten kedvelt utazási célpontoknak számítanak:
• Havá Mahal
• Szariszká (Élővilág Rezervátum)
• Udajpur

Havá MahalDzsajpur legjelesebb és legtöbbet ábrázolt épülete a rózsaszín téglákból épített fenséges Havá Mahal a Dzsauharí Bazárban. A rácsos, méhsejt mintájúra faragott ablakaival ez az öt emeletes építmény úgy is ismert, mint a Szelek Palotája (havá – szél, mahal – palota). A palotát Szaváí Pratáp Szingh maharadzsa építette 1799-ben, elsősorban a királyi család nyári rezidenciája gyanánt, az uralkodó család hölgyei pedig a Dzsauharí Bazár élénk hangulatában gyönyörködhettek a fehér keretes ablakokon keresztül, míg ők maguk rejtve maradtak az utca emberei elől. Érdekes módon az ablakok elrendezése Krisna koronájának formájára emlékezteti a látogatót. Belül a Palotában egy múzeum található, amely a rádzsasztháni miniatűr művészetnek ad otthont, kívül pedig a kézzel készített ékszereket, bőrből készült lakberendezési tárgyakat és a régió híres ezüstékszereit árusító standok csomópontja ez a hely.

Forrás: Indiai Köztársaság Nagykövetsége

Szariszká – Nemzeti ParkAlvar maharadzsa egykori vadászrezervátuma, a Szariszká-völgy, változatos növény- és állatvilágnak ad otthont. A Park fő látványossága a bengáli tigris, emellett nilgau antilop, számbárszarvas, pettyes szarvas stb is található itt. Esténként a szerencsés látogató láthat még indiai sült, csíkos hiénát vagy akár leopárdot is. A vadvédelmi terület a madárrajongók fő célpontjaként is szolgál, mivel nagy számban található itt az indiai páva, tarajos kígyósas, homoki fogoly, aranyoshátú harkály, a nagy indiai sas bagoly, keselyű és még sok más madár.

Forrás: Indiai Köztársaság Nagykövetsége

UdajpurIsmertebb nevén a Tavak városa, Udajpur nyugodt légköre Rádzsaszthán királyságának méltó koronaékszere. Csillogó tavaival, melyek szinte minden háztetőről láthatók, mesebeli palotákkal, templomokkal és a keskeny utcácskákkal, melyek a színes piacokat szövik át, Udaipur varázsa páratlan. A várost II. Udaj Szingh Maharadzsa alapította 1559-ben. Egykor a Mévár királyság fővárosaként szolgált, miután Nagy Akbar mogul császár megostromolta a dinasztia korábbi központját, Csittórgarh-t. Udajpurt a Kelet Velencéjének is nevezik, melyet a hét tó által tarkított domborzatának köszönhet. A várost a hatalmas Arávalí-hegységbe ágyazott sűrű erdőségek és sziklás dombok veszik körül, ahol a varázslatos napfelkelték és naplementék színei aranyló ékszerekké változtatják a tavakat. Ez teszi Udajpurt az ország egyik legfestőibb úti céljává. James Tod, angol orientalista tudós, és a Kelet-Indiai Társaság tisztje, találóan úgy jellemezte a várost, mint „az indiai szubkontinens legromantikusabb helye".

Forrás: Indiai Köztársaság Nagykövetsége

Jöjjenek! Fedezzék fel Varázslatos India rejtett kincseit!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek