Lakóautóval a világ körül: tippek a biztonságos utazáshoz

A napfényes tájak, színes kultúrák és kalandos élmények mindenkit vonzanak. A lakóautóval való utazás lehetővé teszi, hogy ezeket szabadon, a saját tempód szerint élvezhesd. Cikkünkben hasznos tanácsokat adunk a problémamentes és veszélytelen lakóautós utazáshoz!

Forrás: Freepik

Kinek érdemes lakóautóval útra kelni?

A lakóautós utazás kiváló lehetőség azoknak, akik a szabadság és függetlenség élményét keresik. Míg a kalandvágyó utazók és természetkedvelők számára azért ideális, mert könnyedén kempingezhetnek természetközeli, varázslatos tájakon, addig a családok számára azért kiváló utazási forma, mert lehetőséget nyújt a közös időtöltésre. A lakókocsis utazás csábító szabadúszóknak és digitális nomádoknak is, hiszen lehetőséget ad számos új munkakörnyezet kipróbálására.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a hátizsákos utazáshoz hasonlóan, a lakókocsis túra sem való mindenki számára. Sokkal több kihívással szükséges megküzdeni egy lakóautós út során, mintha a megszokott szállásokat választanád. Ilyen nehézség lehet az alacsonyabb komfortszint, az esetleges műszaki problémák és az egyéb váratlan események kezelése.

A biztonságos utazás kulcsa a felkészülés

Ahogy korábban beszámoltunk az oldalon, Fazekas Cecília és Tóth Péter 2020-ban indultak hatalmas lakóautós kalandra. Az interjúból kiderül, hogy sok előre nem látható helyzetet kell megoldani egy lakóautós út során. Ahhoz, hogy minimalizálhasd a kellemetlen meglepetések és egyéb veszélyek kockázatát, muszáj a lakókocsis utat alapos tervezéssel és felkészüléssel kezdeni. Lássuk, melyek a legfontosabb lépések!

1. Útvonaltervezés: Először is érdemes meghatározni a tervezett útvonalat. Bár csábító a spontán kalandozás gondolata, az autó műszaki felkészítése (pl. fűtés és szigetelés kialakítása) nagyban függ a jövőbeni úti céloktól.

2. Műszaki felkészülés: Amint sikerült a várható útvonalat megalkotni, jöhet a lakóautó felkészítése és a szükséges eszközök beszerzése. Javasoljuk, hogy ennél a lépésnél keress fel olyan profi szakembereket, akik ellenőrzik az autó állapotát, majd akár a csereperiódus előtt leváltják a gyorsan kopó alkatrészeket. Sokkal egyszerűbb otthoni környezetben elintézni a szükséges szerelési feladatokat, mint utazás közben találni rá szakembert.

3. Szükséges képességek elsajátítása: Végül pedig nem árt a lakóautós út előtt felfrissíteni az elsősegélynyújtó és autószerelési képességeket. Előfordulhat, hogy a legközelebbi szervizponttól vagy kórháztól több száz kilométerre hibásodik meg az autó vagy történik baleset. A szükséges képességek birtokában jelentősen könnyebb kezelni egy hasonló helyzetet.

Mi az a biztonsági felszerelés, ami nem hiányozhat a lakóautóból?

Vannak olyan biztonsági felszerelések, melyeket mindenképp érdemes magunknál tudni az úton. Mutatjuk, melyek ezek!

1. Egészségügyi csomag: Egy lakókocsis út során sok időt töltünk a természetben, ahol számos módon megsérülhetünk. Indulás előtt állíts össze olyan egészségügyi csomagot, amely az elsősegélynyújtáshoz szükséges felszerelést, gyógyszereket (fájdalom- és lázcsillapító, allergia elleni készítmény stb.), naptejet és minden egyéb szükséges dolgot tartalmaz.

2. Tartós élelmiszer és víztartalék: Ne feledkezz meg a tartós élelmiszerről és víztartalékról sem. Az útiterv függvényében dönts a pontos mennyiségről. Amennyiben rövidebb utat tervezel és többnyire városi környezetben utazol, elegendő 1-2 napi készletet összeállítani. Ha utad hosszabb és sok rurális területet érint, akkor érdemes lehet akár egy hetes készletet is összeállítani.

3. Meleg ruházat: Egy téli túra során előfordulhat, hogy váratlanul lerobban a lakókocsi a semmi közepén és hosszú órákat kell várni az autómentőre. Ilyenkor gyakran a fűtési rendszer is bemondja az unalmast. Szerencsére, a megfelelő felkészüléssel elkerülhető, hogy várakozás közben fagyoskodni kelljen. Legyen bármi az úticél, a lakóautóban mindig legyen vastag és meleg ruházat.

4. Szerszámok: Végül pedig érdemes összeállítani egy olyan szerelőkészletet, mellyel a leggyakrabban előforduló hibák elháríthatóak:

  • Szerszámkészlet: Kezdésnek érdemes megvásárolni, egy jól felszerelt szerszámkészletet, amely tartalmazza a legfontosabb barkácseszközöket. Válassz olyan szettet, amelyben az autószereléshez szükséges eszközök is megtalálhatóak
  • Kisbalta: Amennyiben nem akarsz lemondani a tábortüzes estékről, mindenképp szerezz be egy megbízható szekercét.
  • Multifunkciós gép: A multifunkciós gép, ahogy a neve is mutatja, számos feladat ellátására alkalmas. Megkönnyíti a csiszolást, fűrészelést és vágást. Ráadásul használható különböző anyagokhoz. Tökéletes kisebb javításokhoz és összeszerelési munkákhoz. Egy ilyen kompakt méretű szerszám nem hiányozhat a lakóautóból.
Forrás: Freepik

Társ a felkészülésben: Zákány Szerszámház Kft.

Szerezd be az lakóautós utazáshoz szükséges eszközöket a Zákány Szerszámház Kft. webshopjából, ahol gazdaságos árak és óriási választék vár. Ráadásul a szakértői csapat készséggel áll rendelkezésre, ha kérdéseid vannak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek