Hol milyen szabályok vonatkoznak a síparadicsomokhoz való utazáshoz?

Amikor beköszönt a hideg, akkor eljön az ideje annak is, hogy az autónkat téli gumikkal szereljük fel. A novembertől márciusig tartó síszezon idén is beköszöntött, amit sokan nagyon vártak már. Ha teljesen kezdők vagyunk, akkor a Magyarországon található sípályákon is el tudjuk sajátítani az alapokat, ám ha már rendelkezünk némi tudással, és magabiztossággal mozgunk a lécekkel, akkor mindenképp érdemes lehet meglátogatnunk a külföldi sípályákat is. Külföldön ugyanis jobban kiépített infrastruktúra, és hosszabb sípályák várják az ide látogató síelőket.

Forrás: autotire.hu

Egy hosszabb útra az autónkat is fel kell készítenünk, főleg akkor, ha télen utazunk külföldre. Bár Magyarországon a vonatkozó jogszabályok szerint a téli gumiabroncsok használata törvényileg nem kötelező, mégis a biztonságos, és balesetmentes közlekedés miatt érdemes autónkat téli gumikkal felszerelni akkor, ha a hőmérséklet higanyszála már nem tudja elérni a 7 Celsiusfokot. Ha egy külföldi síközpont az úticélunk, akkor elengedhetetlen, hogy leellenőrizzük, hogy az adott országban milyen szabályok vonatkoznak az autóvezetőkre – írj az Autotire.

Nem csak a büntetés elkerülése miatt, hanem biztonságunk érdekében is fontos betartani a szabályokat!

Ausztriát gyakran az alpesi síelés bölcsőjének is szokták emlegetni. Nem véletlenül sorolják a maga 7200 kilométeres, nyolc gleccseres, és meredek lejtőkön át vezető osztrák sípályáját a legjobbak közé. A magyarok számára is igen vonzó lehet a szomszédos országban való síelés, leginkább a közelsége, illetve a megfizethetősége miatt. Fontos azonban tudni, hogy 2008 óta Ausztriában november 1. és április 15. között télies útviszonyokon kötelező a téli gumi használata, mind a négy keréken. A legtöbb esetben a téli gumiknál a 4 mm-es profilmélység az elvárt, ilyen abronccsal lehet ugyanis csak biztonságos a közlekedés a téli utakon.

Az idei évben is két méretben vizsgálta meg az ADAC a téli gumiabroncsokat. 205/60 R16 méretben a dobogóra került a Dunlop Winter Sport 5, a Michelin Alpin 6, és a Goodyear UltraGrip 9. 225/45 R17 abroncsméretben pedig a teszt szerint a legjobban a Continental WinterContact TS 870, a Michelin Alpine 6, illetve a Goodyear UltraGrip Performance+ teljesített.

Bulgária területein a téli gumiabroncs használata ajánlott, hóláncot azonban november 1-től március 31-ig kötelező az autóban tartani.

Kell-e Ukrajnában, Romániában, illetve Szlovéniában téli gumi?

Ukrajnában és Romániában sem kötelező téli gumival ellátni az autónkat, ám ez utóbbinál fontos megjegyezni, hogy elvárt, hogy a gumi mindig igazodjon a téli körülményekhez. Olaszországban ajánlott, sőt bizonyos területeken kötelező hóláncot tartani az autóban. Szlovéniában több mint 40 kilométeres pálya várja a síelni vágyókat, a jól felszerelt síterep pedig csupán 90 kilométerre helyezkedik el a magyar határtól. Fontos azonban tudni, hogy itt is kötelező a téli gumiabroncs használata november 15. és március 15. között, és ezen a területen kikötésként az is fel van tüntetve, hogy a gumi legalább 3 mm-es profilmélységgel rendelkezzen.

Németországban pedig helyzettől függően kötelező a téli abroncs, létezik ugyanis egy úgynevezett „téli-helyzet gumiabroncs-kötelesség”, mely mindenkire vonatkozik, aki ide utazik. Svájcban az ország teljes területén nem kötelező a téli gumi használata, de a jelzőtáblákat mindenképpen figyelnünk kell! Az azonban elvárt, hogy a felszerelt abroncsok a téli körülményekhez igazodjanak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek