Újra látogatható Pécs 1600 éves ókeresztény öröksége!

Felújításon esett át Pécs egyik világörökségi helyszíne, a Cella Septichora Látogatóközpont, amely júniustól ismét várja látogatóit. Sőt, minden nap tematikus sétákon ismerhető meg a föld alatti sírkamrák misztikus birodalma!

Az UNESCO Világörökség Bizottsága Pécs (Sopianae) ókeresztény temetőjét 2000 decemberében vette fel a Világörökség Jegyzékbe, kulturális örökség kategóriában. Azóta a város egyik legjelentősebb turisztikai attrakciójává váltak a különleges föld alatti, IV. századi sírkamrák.
A több hónapos felújítás eredményeként restaurálták és felújították a helyszínt, ahol a nyár során naponta tartanak vezetett sétákat.

Világörökségi séták:idegenvezető segítségével ismerhetik meg a résztvevők az 1600 éves, föld alatti, ókeresztény sírkamrák titkait. Az emlékek különlegessége történeti, képzőművészeti és vallási sokrétűségükben rejlik.
A látogatók változatos alaprajzú sírkamrák, sírépítmények között bolyonghatnak. Ezek egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és ókeresztény szimbólumokkal díszített, ami tovább növeli az emlék egyediségét, egyetemes kulturális értékét.

Forrás: Zsolnay

Föld alatti Pécs:Aki nem elégszik meg a Cella Septichora megismerésével, annak ajánlott a Föld alatti Pécs túra, amely az ókeresztény sírépítmények után a Littke Palace Pezsgőpincéjében folytatódik. Itt a vendégek nemcsak a Pezsgőházzal és a történelmi hangulatot idéző pincelabirintussal, hanem a hagyományos pezsgőkészítési eljárásokkal is megismerkedhetnek.

És ez még nem minden!A GINOP 7.1.6-16-2017-00006 azonosítószámú, A pécsi „Világörökségi Negyed" fejlesztése tárgyú pályázat, amely a Széchenyi 2020 program keretén belül, Magyarország kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával valósulhat meg, 2023 szeptember végén zárul le. A Látogatóközpont kínálata addigra további vonzó és látogatóbarát interaktív tartalmakkal egészül ki, mint például: 3D-s filmek, fotóküldő alkalmazás, Sopianae rejtett öröksége nevű applikáció, amelyben a 6 nyelvű tárlatvezető funkció mellett egy felfedező játék is elérhető, valamint a római kori temetőt VR szemüvegekkel barangolhatjuk be virtuálisan.

Részletek: www.vilagoroksegpecs.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek