Kajakos kalandok Keszthelyen – vár a Libás Strand Vízitúra Központ!

Ha kedve szottyan a karácsonyfa mellett álmodozni kicsit napsütésről, melegről és nyári élményekről, akkor ne hagyja ki! Új vízitúra megállóhely épült Keszthelyen.

Forrás: One Online Kft.

A Balaton sokáig úgy élt az emberek tudatában, hogy a tó parti strandolás és üdülés élményét nyújtja csak, mint bármely hagyományos üdülőhely. A tó tükrét csak a vitorlások hasították, a strandokon bérelhető vízibiciklik voltak az egyedüli alternatíva azoknak, akik nem a szél erejét használva, szörffel vagy vitorlással vágtak neki a tónak. A kerékpározás robbanásszerű elterjedésével jelent meg az aktív turizmus térképén a Balaton is, hiszen a tó körbetekerése népszerű hétvégi programmá vált. Az evezős vízi sportok csak lassabban terjedtek el a Balaton környékén, ami főleg az infrastruktúra hiányának volt köszönhető.

Forrás: One Online Kft.

A köztudatban a vízitúrázás főleg a Dunán vagy a Tiszán űzött, alacsony költségvetésű szabadidő-eltöltési formaként szerepelt, ahol az ár-érték arány miatt azt is elfogadták a résztvevők, hogy alacsony vagy akár semmilyen szolgáltatást sem kapnak, a folyóparton sátraznak, nomád körülmények között. Ezt a szemléletet nem lehetett átültetni a hagyományos balatoni körülmények közé, hiszen a Balatonra érkezők évről évre magasabb szolgáltatási színvonalú lehetőségeket keresnek. Éppen ezért a tűzte ki a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, Balatonfüred és Keszthely városának konzorciuma, hogy a Balaton hagyományos turisztikai fejlesztésével párhuzamosan a víziturisztikai infrastruktúrát is fejleszteni fogják. A cél az volt, hogy a Balaton vizén egyre többen tölthessék aktívan szabadidejüket, környezettudatos, látványos vízitúrák során bejárva a Balaton szemet gyönyörködtető világát. A projekt keretében több vízitúra megállóhely épült vagy újult már meg, az ősszel elkészült, balatonfüredi Kékszalagport mellett a legfrissebb fejlesztések egyike a keszthelyi Libás strandon megépült Vízitúra Központ.

Forrás: One Online Kft.

 

A Balaton tájai teljesen más arcukat mutatják kajakból, kenuból vagy éppen egy SUP-deszkáról szemlélve. Idén már nem csak Siófokon, Zamárdiban, Balatonszemesen, Fonyódon, Tihanyban és Balatonfüreden találunk egységes arculatú, színvonalas, bérelhető felszerelésekkel ellátott kajak-kenu pontot, hanem a családias hangulatú, keszthelyi Libás strandon is.

A város legfiatalabb strandja egy magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó vitorláskikötő mellett található. A családok főleg azért választják ezt a strandot, mert árnyas fák alatt hűsölhetnek és játszóteret is találnak a strandfoci, röplabda pálya és ping-pong asztalok mellett. A gyermekek számára is biztonságos strandon a víz nagyon tiszta, lassan mélyül, a talaj kemény és homokos. A Kék Hullám minősítési rendszerben a Libás strand az idén is az ötcsillagos, azaz a legjobb minősítést kapta.

Forrás: One Online Kft.

Mostantól a strandolás mellett vízitúrákra is indulhatunk innen: kajakot, kenut, SUP-ot vagy épp sárkányhajót bérelve felfedezhetjük a Balaton nyugati medencéjét, de egészen a Zala torkolatáig vagy épp a balatonberényi Csicsergő-szigetig evezhetük egész napos túra keretében, vagy keleti irányban a Szent Mihály kápolnáig Vonyarcvashegyre, sőt, tovább, Balatonedericsig. Ha csak egy rövid, de látványos naplementés SUP túrára vágyunk, akkor a Libás Strandról indulva ezt is megtehetjük.

A projekt az Európai Unió és Magyarország kormánya támogatásával, a GINOP-7.1.9-17-2018-00026 pályázat keretében valósul meg.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek