Csodás tengerparti élmények

A máltai horizont három színben pompázik; égkék, mélykék, valamint aranysárga mészkövet idéző sávok tarkítják. A sziget e jellegzetes színárnyalatokban tündöklő tengerpartjai igazi mediterrán paradicsomok, legyenek akár puha fehér vagy arany homokkal borítottak, akár sziklákkal tagoltak. 

Forrás: Malta Tourism - Beaches of Malta

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta - 87 ellenőrzött víz közül lehet választani, amelyek 95%-a kiválóan alkalmas strandolásra. Kifogástalan víz hatalmas, kék éggel és forró, mediterrán napsütéssel – az eszményi tengerparti nyaralás összes kelléke rendelkezésre áll... Csak egyvalami nem szokványos, ám ezt minden turista boldogan fogadja: Máltán a strandidőszak több mint öt hónap hosszú – május közepétől október végéig tart. Az edzett helyiek, akik a téli hónapok hidegebb időjárásától sem rettennek vissza, még november végén, december elején is bemerészkednek a vízbe. Tehát bármikor is látogasson Máltára késő tavasztól egész nyáron át kora őszig, minden időszakban engedhet a hívogató víz kísértésének.

Forrás: Malta Tourism - St. Julian Aerial View

A sliemai partszakaszt hosszan elterülő, egyenletesre kopott, aranyszínű mészkővonulat alkotja, ahova strandok, tengerparti szórakozóhelyek és vízilabda klubok vették be magukat. A több mint 2 km-re nyúló sétányon igen népszerűek a különböző vízi sportok: vízi ejtőernyőzés, siklóernyőzés, jet skizés. A minden pontjáról pompás látványt kínáló partszakaszon csodálatos fürdőhelyek várják az ide látogatókat, tartózkodjanak akár az egyik végén; a Marsamexetto kikötőre néző Tigne Point-tól Qui Si-Sanán, Ghar id-Dudon, a Ferro-öblön, Fond Ghadiron és Exiles-on keresztül bármely területen, akár a másik végén; a Ballutta-öbölre és St Julians'-ra néző promenádon. Ráadásul a bevásárlóközpontok és az esti szórakozóhelyek szinte csak méterekre találhatók. Mindemellett számos lehetőség nyílik arra is, hogy a leglátogatottabb helyektől kicsit távolabb ússzanak vagy egyenek egy jót a kalandra vágyók.

Forrás: Malta Tourism - St. Peter's pool

A sziget déli részén, a Delimara Point csúcsánál fekvő St Peter's Pool a Marsaxlokk-öböl menti, festői Marsaxlokk halászfalura néz. Hihetetlenül gyönyörű ez a táj, és szerencsére sikerült valamilyen módon elkerülnie a körülötte terjedő urbanizációt; így viszonylag érintetlen tengerpart fogadja a látogatókat. Mivel itt nincs kiépített strand, csak hatalmas, lapos, napozáshoz ideális sziklák némileg a tengerszint fölött, ha úszni akarunk, kénytelenek vagyunk ezekről beugrani a tiszta vízbe. Bár a helyiek körében igen népszerű a hely, ezeknek a tulajdonságainak és elhelyezkedésének köszönhetően nem látogatják tömegek, ezért tökéletesen megfelelő a nyugodt, csöndes úszáshoz – egy kicsit gyalogolni kell ugyan, hogy eljussunk ide, de mindenképp megéri az erőfeszítést. A St Peter's Pool nagyszerű helyszín a snorkellezéshez, és bár csak jó úszóknak ajánlott, rejtett természeti szépsége önmagában is kivételes vonzerővel bír.

Forrás: Malta Tourism - Inland Sea-Dwerja

Két további csodás, sziklás fürdőhely található Málta testvérszigetén, Gozón: Qbajjar és Dwejra. Qbajjar a Marsalforn nevű tengerparti üdülőhely kavicsos strandja, ahol ötvözni lehet a pihentető napozást a történelemmel és a helyi hagyományokkal való ismerkedéssel. A part mentén, az öböl körül sziklába vésett sólepárlók találhatók; ezeket több száz évvel ezelőtt, a mészkőből vájták ki, és még mindig használják.
Comino Kék Lagúnája szintén igen látványos terület, ahol sziklás és homokos részek váltják egymást a fehér homokkal megágyazott türkiz lagúnát körülölelő vékony tengerparton. Ezt a földközi-tengeri paradicsomot is sok filmben láthattuk már korábban is; legutóbb a Trója című eposzban, amikor a fiatal Achilles folytat komoly beszélgetést az anyjával. Ha a hely megfelelő volt egy félisten számára, feltehetően kielégíti a jó ítélőképességű turistákat is.

Forrás: Malta Tourism - Comino Aerial View

Ha mindenképp homokos strandra vágynak, akkor érdemes a máltai partok kínálatából is választani: ideális lehet Ghajn Tuffieha és az Arany-öböl a sziget nyugati végén, amely a turisták és a helyiek körében egyaránt nagyon népszerű. Ez utóbbi bizonyos időpontokban meglehetősen zsúfolt, főleg, mivel itt, közvetlenül az öböl partján található a sziget legnagyobb és legfényűzőbb szállodája: alsó teraszai szinte átmenet nélkül olvadnak be a parti homokba. Az előbbi ezzel szemben védett terület, amelyen alig hagyott nyomot az emberi kéz. Gyönyörű elhelyezkedésével, aranyszínű homokjával és tiszta vizével pompás kilátást nyújt a magához az öbölhöz vezető lankás sétaútra – a türkiz tengerrel és a sziklás hegyekkel a háttérben ez az egyik legcsodálatosabb hely Máltán, s méltán választották Európa egyik legjobb strandjává. A csöndesebb, de hasonlóan vonzó Gnejna-öböl a zölddel borított agyagdombok túloldalán szintén tökéletes fürdőhely puha, arany homokjával és meleg vizével, míg a Gozo szigetén található Ramla-öböl hatalmas, vörös homokos strandjával és a fölötte elnyúló hegyek látványos panorámájával hívogat; innen úgy tűnik, mintha az egész világ egy csodásan kék tengerbe vezető, óriási vörös szőnyeg volna. Hírességeknek kijáró látvány!

Forrás: Malta Tourism - Ramla Bay

Némileg félreesőbb hely a melliehai Ghadira-öböl nagyon felkapott, fehér homokos strandjaitól mindössze pár percre található Paradise-öböl Cirkewwához közel, ahol a gozói kompok kikötnek. Bár kicsit elszigetelt, könnyen megközelíthető, és számos élményt kínál: különösen jó a snorkellezéshez, és népszerű helyszíne a hétvégi tengerparti buliknak is, amelyek keretében a zenekarok jóvoltából hangulatos kiegészítőt kaphatunk a nyugodt úszkáláshoz. A legcsöndesebb öböl azonban a Mellieha térségben fekvő Selmun-öböl, ahova egy ciprusok, bambuszok, valamint kanyargós, terméskő falak által szegélyezett keskeny, kanyargós úton lehet eljutni. A tiszta vizű öblöcske a hegy tetején található történelmi Selmun palotából is jól látható. A strandkultúra Máltán elválaszthatatlan a sziget lakosainak mindennapi életétől, s mivel Európa legjobb strandjai közül jó néhány itt található a legtisztább, legáttetszőbb vizekkel, s hatalmas, hollywoodi produkciók helyszínének is beillő tájakkal, egyszerűen nem hibázhatunk: bármelyik tengerparti szakasz mellett döntünk, bízvást fejest ugorhatunk az élményekbe!

Forrás: Malta Tourism - Mellieha
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek