Az űr – alternatív kozmoszok a pécsi m21 Galériában

Lenyűgöző művészeti űrutazáson vehetsz részt idén nyáron a pécsi M21 Galériában. A többek között Victor Vasarely, Kondor Béla, Ország Lili és számos kortárs művész munkáit bemutató tárlat az emberiség világűrhöz fűződő viszonyát állítja a középpontba. A látogatók augusztus 28-ig lehetnek részesei a minden érzékükre ható, fotókból, videókból, tér- hang- és fényinstallációkból álló interaktív űr-élménynek a galéria 1100 négyzetméterén.

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

A Földről látható, fénylő égitestek az emberiség legkorábbi korszakaitól vonzották a tekintetet és izgalmas alternatívát kínáltak az általunk ismert világ helyett. A 20. század második felétől a Földön túli utazás fikciója tudományos valósággá vált, és az ember ma már ugyanúgy törekszik a világűr megismerésére, ahogyan régen az ismeretlen földrészekkel tette. 

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.


Az m21 Galéria kiállításán olyan műveket láthatsz, amelyek a tudomány és művészet határterületein járnak, de olyanokat is, amelyek az űrverseny és hidegháború korszakára reflektálnak vagy olyanokat, amelyek egyedi, képzeletbeli bolygókat teremtenek vagy képzelt utazásokon keresztül járják be a világűrt.

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.


A kiállításon bemutatott 250 műalkotás a Magyar Nemzeti Galériából, a Szépművészeti Múzeumból, a budapesti és pécsi Vasarely Múzeumból, számos hazai magángyűjteményből érkezett vagy egyedi installációk formájában kifejezetten ide készült munkák. A műalkotások mindegyike kapcsolatban van a világűrrel, sőt van olyan műalkotás, amely szó szerint: egy földkörül keringő űrszondát követ, jelenlétét érzékeli és mindezt művészi eszközökkel (látványelemekkel és hangokkal) érzékelhetővé is teszi számunkra (Széchényi Nagy Lóránt alkotása)!

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

De ízelítőt kaphatsz a Holdra szállást követő konteókról is, amely megkérdőjelezték és mesterséges körülmények között rendezték meg a Holdra szállást. Nem is beszélve azokról a klippekről, animációs filmekről vagy korabeli tévésorozatokról, amelyek mind a '60-as, '70-es évek űrelképzeléseit mutatják be, s amelyek közül a tudományos-ismeretterjesztő diafilm sem hiányozhat!

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

De felpróbálhatsz egy „negatív sújtalanságot" idéző szkafandert is (Lakner Antal munkája), amelyben 2 G nyomással ugyancsak érzékelhetjük a föld erőterének közelségét! A látogatóknak különleges akusztikai élményben is része lehet: Vály Sándor és Polgár Éva videoinstallációja a Tejút csillagképet kottázta le és szólaltatja meg orgonán!

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.


De a klasszikus képzőművészeti alkotások, festmények sem hiányoznak a 250 műtárgyat felsorakoztató kiállításból. A kiállítás különböző termeit a dokkolás után, különös zsilipeken keresztül közelíthetjük meg, amelyek egyben el is választják a például a Megfigyelők bolygója, az Űr múzeum és a Láthatatlan bolygók és a Domesztikált csillagképek címet viselő tematikus termeket.

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.


A kiállításról Százados László, a kiállítás főkurátora adott áttekintést: „A közgyűjteményi anyag a csillagászathoz, az űrkutatáshoz és általában a Kozmoszhoz, a Világűrhöz kötődő történelmi és kulturális, politikai és tudományos közegről is vall. A tudomány és a művészet határterületeiről éppúgy válogattunk munkákat, mint olyan hétköznapi tárgyak felhasználásával létrehozott művekből, amelyek egyszerre idéznek meg kozmikus struktúrákat és emberi viszonyrendszereket."
Aki pedig további űr-élményekre vágyik, az a Zsolnay Negyed Látogatóközpontjában a VR-univerzum virtuális terében vagy a Planetáriumban teheti teljessé a sci-fi élményt.

https://m21.pecsigaleriak.hu/programok/az-ur-alternativ-kozmoszok 

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek