Fényfesztiváljával Pécs a leghívogatóbb őszi úticél!

Az ország egyetlen fényfesztiválja, a pécsi Zsolnay Fényfesztivál ősszel újra káprázatos fényalkotásokkal ragyogja be a várost szeptember 30. és október 3. között!

Forrás: Zsolnay Fényfesztivál

Fényköntöst kapnak az épületek, fényszőnyeget az utcák, miközben a Székesegyház monumentális homlokzatát a nemzetközi verseny legjobb 3D-s, mozgó fényvetítései keltik életre. 

A pécsi belvárost átszelő Fény Útján végigsétálva több, mint húsz helyszínen láthatunk hol grandiózus, hol szívmelengető, hol extravagáns – de minden esetben elképesztően látványos, térspecifikus fényinstallációkat. Az UNESCO világörökségként is elismert, föld alatti sírkamrákat bemutató Cella Septichorában látható Multiverse című, olasz fényművészek által létrehozott alkotás túlmutat a fizikai falakon, azt az érzetet keltve, mintha egy párhuzamos univerzumba léphetnénk.

A Csontváry Múzeum a Fényfesztivál idején két különleges, interaktív audiovizuális alkotással gazdagodik. Sztojánovits Andrea és Kovács Ivó munkái révén életre kel két ikonikus Csontváry alkotás: “A magányos cédrus” és “A nagy Tarpatak völgye a Tátrában”.

Forrás: Bublik Róbert Fényfesztivál

New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után hazánkban először nálunk lesz megtekinthető Vicsek Viktor és a Limelight “Talking Heads/ Beszélő Fejek” című alkotása. Az installáció két darab 6 és fél méteres fejből áll, melyeken 4000 LED lámpa világít. A dinamikus szobor kompozícióban a fejek a lámpák felvillanásával kommunikálnak, arckifejezésük a mondanivalóval együtt változik, érzelmeket fejez ki.

Az egyik legkülönlegesebb fényélmény idén a fesztivál egyik fő helyszínén, a Széchenyi téren fog megvalósulni. A Dzsámi 360 fokos vetítése mellett fényárban fognak úszni a tér épületeinek homlokzatai; a projektorok, lézerek és robotlámpák megkomponált összjátéka különleges látványt ígér.

Fényfestést kap a Barbakán bástyája és a várárok, de lesznek fényszobrok, fényszőnyeg, fény játszótér gyerekeknek, a Nádor Galériában egy lézer installáció erejéig életre kel majd a Tesserakt, interaktív 3D puzzle-lal lehet játszani a Kossuth téren, mi magunk leszünk a prizma a Pezsgőházban létrejövő fényalkotásban, a színek reflexióját kutathatjuk az Evangélikus Templomban, az ÁRKÁD Pécsbe pedig különleges, tükröződő fénylények költöznek ezeken a kora őszi napokon.

Forrás: Zsolnay Fényfesztivál

A programok nagy része ingyenes, de a Fény Útja extra helyszínei egy karszalag megváltásával látogathatók.

A legnagyobb érdeklődés minden évben a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőversenyt övezi, ennek során a Székesegyház homlokzatán elevenednek meg a mozgó, 3-dimenziós fényalkotások. A döntőbe jutott legjobb tíz produkció között találunk japán, francia, spanyol, ecuadori, és természetesen hazai alkotásokat is.

Forrás: Bublik Róbert Fényfesztivál

A nappali programok között nemzetközi utcaművészeti programok, artisták, tűzzsonglőrök és újcirkuszi előadások csábítják a közönséget. A koncertek sem maradhatnak el, fellép többek között a Zagar AV Experience, DJ Bootsie és Kemuri, és a MIUS is.

Nincs még egy rendezvény Magyarországon, ami ennyi látványosságot, épületvetítést, fényszobrot, interaktív fényjátékot kínál, mint Pécs városa és a Zsolnay Fényfesztivál!

www.fenyfesztival.hu

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek