Szeged és a REDISCOVER projekt

Hamarosan, május végén lezárul egy 3 évet felölelő Európai Unió által társfinanszírozott projekt Szegeden, a REDISCOVER, mely a Duna régió néhány városának (Regensburg, Esszék, Banja Luka, Temesvár, Szabadka, Kotor, Galac) rejtett zsidó kulturális örökségének újrafelfedezését, bemutatását és a benne rejlő lehetőségek kiaknázását tűzte ki célul.

Forrás:Papdi Balázs

Szeged Város Önkormányzata fő kedvezményezettként, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. pedig partnerként vett részt a projektben. Több olyan „kézzelfogható” eredmény született a projektben, melyet a városunkba érkező látogató is érzékelhet és használhat itt-tartózkodása során. Ennek egyik példája a Hajnóczy utca 13. szám alatti ház tűzfalán található, több mint 200 négyzetméteres falfestmény már készítés közben is felhívta magára az arra sétálók figyelmét. Az elkészült mű Róth Manó üvegfestő, iparművésznek állít emléket, akinek az Új Zsinagóga gyönyörű szecessziós üvegablakait is köszönhetjük. A művészek, Marton Ákos és Vinkó Leó kevesebb, mint három hét alatt készítették el a látványosságot.

„Szeged zsidó öröksége” mobil applikáció segítségével önállóan is felfedezhetők, bejárhatók a város zsidó vonatkozású épített öröksége. Az applikáció 3 fő modulja: Zsidó emlékek a belvárosban, az Új zsinagóga és az Izraelita sírket, de emellett egy kincskereső játékot és képeslapküldő szolgáltatást is találunk benne.

Aki részletesebben szeretné megismerni Baumhorn Lipót építész szegedi munkásságának példáit, egy nyomtatott kiadvány segítségével végig járhatja azokat.

Forrás:Papdi Balázs

A projektben résztvevő nyolc ország kilenc városa mind megjelenik abban a szakácskönyvben, ami 3000 példányban került kinyomtatásra és online is elérhető. A zsidó kultúra jellemző ételeit bemutató könyvből rengeteg inspirációt nyerhetnek azok, akik érdeklődnek a gasztronómia iránt. A projekt egyik fő célja a közösen átélhető, együtt megalkotott értékek létrehozása volt, ennek tökéletes példája ez a receptekkel teli gyűjtemény.

Forrás:Papdi Balázs

A projekt számára fontos cél, hogy a jövőben is megtalálhatóak legyenek a zsidó kultúra most felszínre hozott és a nagyközönség számára is bemutatott értékei. A személyes történetek, művészek és művészi alkotások, mind olyan szegmensei a zsidó kultúrának, amit érdemes mélyebben megismerni a zsinagógák, temetők, emlékhelyek mellett.

További információ

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek