Ötpróbázz és maradj fitten a GeoGo-val!

Mi is az a GeoGo virtuális sport program? A GeoGo túrák a teljesítménytúrákhoz hasonlíthatók, azaz a túrákat meghatározott útvonalon, meghatározott szintidőn belül kell teljesíteni.

Lényeges különbség, hogy a túrák nem rendezvényként kerülnek meghirdetésre, így egyénileg és csoportosan, de mégis igazoltan bármikor teljesíthetők. A jelenleg több mint 600 útvonal között megtalálhatóak rövidebb séták és komoly kihívást jelentő 100 km-es útvonalak is.
Az alkalmazáshoz kapcsolódott az Ötpróba közössége is a Maradj Fitten programjával ahol a túrázás, a futás, az országúti – és hegyikerékpár mellett már evezésben is gyűjthetők az ötpróba pontok.

Gyalogtúra Balatonfüreden 12 kmForrás: Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft.

Extra motiváció és közösség

A globális járványhelyzet és az ebből fakadó korlátozások hatására többen tették le a voksukat a kirándulás és a futás mellett, mint valaha, hiszen ezek a sportok egyénileg és csoportosan, a szabadban is különösebb pénz- és időbefektetés nélkül biztonsággal végezhetőek, és segítenek abban, hogy télen-nyáron fittek maradjunk. A King's College London 2018-as felmérése szerint, amely több mint 2 ezer embert vizsgált, a különféle aktivitáskövető eszközök segítenek abban, hogy a szabadidő-sportolók motiváltak maradjanak a mélypontokon is. Szeretjük látni, hány kilométert mentünk, milyen szintet jártunk be és mennyi idő alatt értünk célba, és elégedettséggel tölti el az embereket, ha heti, havi, éves teljesítményüket bármikor vissza tudják keresni, össze tudják hasonlítani.

A Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft., mint az Ötpróba sorozat koordinátora a koronavírus-járvány következtében kialakult nehéz helyzetben továbbra is arra törekszik, hogy a 25.000 főt számláló szabadidősportolóit megfelelően kiszolgálja, ezáltal folyamatosan lehetőséget biztosítson a sportolásra és a pontgyűjtésre. Ezt a célt szem előtt tartva december 1-től a GeoGo szabadidősport-útvonalakat nyilvántartó oldalon elérhetőek az Ötpróba útvonalak az Ötpróba - Maradj Fitten program keretein belül, ahol már 5 mozgásformában (túrázás, futás, országúti kerékpározás, hegyi kerékpározás, evezés) gyűjthetőek az Ötpróba-pontok. A regisztrált ötpróbázóknak díjmentesen több mint 150 útvonal közül van lehetőségük választani, és Ötpróba ponttal gyarapíthatják egységeik számát.

Tatabánya – Tata Öreg-tó Kör 26 kmForrás: Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft.

Magyarország legnagyobb szabadidősport közössége a 25 000 tagot számláló Ötpróba több ennél: nem csak a számokban, statisztikákban és egészséges versenyben rejlő motivációt adja meg, hanem az embereket is közelebb hozza egymáshoz, hiszen a teljesítést a környékünkön élőkkel közösen is megszervezhetjük, illetve láthatjuk, kik azok, akik velünk egy időben indulnak útnak, hozzánk közel járnak épp - így ismerkedésre, tapasztalatcserére, későbbi közös sportra is sor kerülhet. A Facebookon futó GeoGo nyílt csoportnak már több mint 1500 tagja van, ők élményeket, fotókat és hasznos információkat osztanak meg egymással. Azok pedig, akik az Ötpróba-tabellán egyre magasabb helyezést érnek el, pontjaikat értékes nyereményekre is válthatják. Kell ennél több motiváció, hogy fittek maradjunk?

Terepfutóknak, teljesítménytúrázóknak, bringázóknak, vízitúrázóknak, de kiránduló családoknak is

A teljesíthető útvonalak között rengeteg könnyű séta, néhány kilométeres túra is van, amit akár kirándulók vagy kisgyerekes családok is könnyedén teljesíthetnek, méghozzá a számukra leginkább kedvező időpontban, hiszen a GeoGo alkalmazás pontosan mutatja, mikor érnek a nevezők az adott ellenőrzőpontra, így nincs szükség a megszokott rendezvénykeretekre az útvonal teljesítéséhez. Sokan a családdal és a barátokkal vágnak neki a kirándulásnak, aztán élvezik, hogy nevük minden egyes teljesített túrával feljebb kerül a tabellán.

Hogyan működik a GeoGo?

A program használatához nem kell más, csak egy okostelefon. A GeoGo oldalon egy gyors regisztráció után, valamint az Ötpróba azonosító megadásával már ki is lehet választani a leginkább tetsző útvonalat. Indulás előtt mindenképp szükséges ellenőrizni a helymeghatározás állapotát, mert ennek aktiválása nélkül nem indítható el a teljesítés. Ha ez rendben van, a program már mutatja is az aktuális helyzetünket és jelzi, hogy kezdődhet a teljesítés.
Az útvonalak között mindenki megtalálja az edzettségi állapotának megfelelőt a könnyen teljesíthető szinttől egészen az extrém kihívásokig, Magyarország szinte mindegyik régiójában.
Jelenleg a bármikor teljesíthető túrák között nagy népszerűségnek örvend a budapesti Margitsziget kör, a Gellért-hegyi kilátások, a Szilas-patak és a Rákos-patak menti futó/túra útvonalak, vidéken pedig a tavaink környezetét és szépségét magában foglaló pécsi Malomvölgyi-tó, Velencei-tó, a Tatai-tó pályák viszik a prímet. A jelenleg több mint 600 teljesíthető útvonal között vannak rövid séták, de komoly kihívást jelentő 100 km-es túrák is.

Budapest – Gellért-hegyi kilátások 8,2 kmForrás: Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft.

Tavasztól már vízitúra útvonalak is megtalálhatóak a teljesítendő pályák között, melyek egyaránt alkalmasak lehetnek a tapasztaltabb kajakos-kenus szabadidő sportolóknak, de bátran ajánljuk például a Csepel Classic és a Csepel-M0 vízitúra pályákat a kezdőknek is. A túrák teljesíthetőek saját hajóval, de minden útvonal olyan kezdőponttól indul, ahol van lehetőség eszközbérlésre is. Az Ötpróba – Maradj Fitten weboldalán minden fontos részlet megtalálható az útvonalról, a távról, illetve fel van tüntetve az adott vízitelep elérhetősége is, hiszen eszközbérlés esetén szükséges az előzetes bejelentkezés. Immár több mint 15 vízitúra teljesíthető hazai vizeinken, többek között a Dunán, a Felső – és Alsó-Tiszán, a Sión, de még a Bódva folyón is.

Csepel – M0 vízitúra 8,2 kmForrás: Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft.

 Ha szeretnénk "ötpróbázni", egyszerű dolgunk van. Az egyszeri, 1000 Ft-os regisztrációs díj befizetését követően letölthetjük a GeoGo alkalmazást, ahol Ötpróba-regisztrációnk megadásával több, mint 150 díjmentes útvonal közül válogathatunk, hogy egész biztosan fittek maradjunk. Később pedig, ha ráéreztünk az egyénileg vagy csoportosan teljesített közösségi sport és persze a pontgyűjtés mámorító érzésére, próbálkozhatunk mind a hét sporttal (futás, túrázás, evezés, úszás, országúti kerékpározás, hegyi kerékpározás, triatlon), és akár a komolyabb, szintén pontot hozó nagy versenyek teljesítésére is lehetőség nyílik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek