Mikor válik a kölyökkutyám felnőtté?

A kölyökkutyáknak és a felnőtt kutyáknak a táplálás tekintetében teljesen eltérő igényeik vannak – itt megtudhatod, mikor válik kölyökkutyád felnőtté, és hogyan tudod támogatni a megfelelő növekedését.

A kutya fajtájától és testméretétől függ, hogy mi az a kor, amikor a kölyökkutyából felnőtt kutya lesz. Öt különböző testméret kategóriát különbözetünk meg a várható felnőtttkori testsúly alapján: nagyon kistestű, kistestű, közepes testű, nagytestű és óriástestű. Kölyökkutyád az alábbi életkoroktól számít felnőttnek:

• Nagyon kistestű fajták (<4 kg): 8 hónap
• Kistestű fajták (<10 kg): 10 hónap
• Közepes testű fajták (11–25 kg): 12 hónap
• Nagytestű fajták (26–44 kg): 15 hónap
• Óriástestű fajták (45 kg vagy több): 18–24 hónap

Azért válnak a különböző testméretű kölyökkutyák más és más időpontban felnőtté, mert a kutyák növekedési üteme testméretenként eltérő. A nagytestű és óriástestű fajtáknak sokkal több időre van szükségük a teljes érettségig, mint a kisebb testű kutyáknak.

Milyen táplálékra van szüksége egy kölyökkutyának?

A kölyökkutyák teste mérettől és fajtától függetlenül jelentős változáson megy keresztül, ahogy növekednek. A kölyökkutyáknak csontozatuk megfelelő fejlődésének segítése érdekében több kalciumra van szükségük táplálékukban, mint a felnőtt kutyáknak, de túladagolni sem szabad azt. Emellett több fehérjét is igényelnek, mivel izmaik és más testszöveteik fejlődéséhez fontos ez a tápanyag. Táplálékuknak energiadúsabbnak kell lennie egy felnőtt kutyáénál, mivel egyszerre még nem tudnak sokat enni, szervezetük fejlődésének elősegítése érdekében azonban sok energiára van szükségük.

Kölyökkutyák egyedi problémái

A kölyökkutyák táplálásához két sajátosságot is figyelembe kell venni, amelyek a fiatalabb kutyák egészségét sokkal inkább befolyásolják, mint az idősebbekét. Ezek a következők: érzékeny emésztőrendszer és gyengébb immunrendszer. A kölyökkutyák emésztőrendszere érzékeny, így könnyen megterhelhetik azt a környezeti változások vagy új eledelek. Megfelelő mennyiségű és állagú eledelt kell kapniuk, amelyet szívesen felvesznek, jól emészthető, minden szükséges tápanyagot pontosan megfelelő mennyiségben tartalmaz és nem terheli túl a gyomrukat sem.
A kölyökkutyák 4-12 hetes kora között számolni kell az ún„immunitási rés"-sel. Ebben az élet- szakaszban az anyatejen keresztül kapott immuntámogatás gyengül, saját természetes védőrendszerük azonban még nem alakult ki teljesen. Ebben az időszakban az étrend kulcsfontosságú az immunrendszer támogatásában és megerősítésében olyan tápanyagokon keresztül, mint pl. az E-vitamin.

Tápváltás a kölyökkutya tápról a felnőttre

Ha a kölyök eléri a felnőttkort, válts olyan eledelre, amelyre kifejlett kutyaként szüksége van. Fontos, hogy ez fokozatos átmenettel történjen, lassan növelve az új eledel százalékos arányát, hogy kutyád emésztőrendszere hozzászokhasson.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek