A pécsi sírkamrák meghódították a világot

Visszalépnél 1600 évet a múltba? Kipróbálnál egy izgalmas, föld alatti kalandtúrát? Vonzanak a kultúrtörténeti kincsek? Mindezt egyben kínálják a 20 éve világörökségként is elismert ókeresztény sírkamrák!

Pécs mediterrán belvárosában a föld alá ereszkedve feltárulnak a város ókori elődje, Sopianae kincsei, melyeket 1600 évig rejtett a mély. A 4. századi, ókeresztény sírkamrák a turisták egyik elsőszámú célpontjai, idén pedig különleges jubileumot is ünnepel a látványosság: 20 éve nyerte el az UNESCO világörökségi címet. 

Pécs mediterrán belvárosában a föld alá ereszkedve feltárulnak a város ókori elődje, Sopianae kincseiForrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

A magyarországi világörökségi helyszínek közül Pécs/Sopianae késő római, ókeresztény temetője az egyetlen, amely kultúrtörténeti kategóriában nyert felvételt a listára, és jellegzetességeit tekintve nemzetközi viszonylatban is unikális. A feltárt építmények kiemelkedő jelentőségűek építészeti, képzőművészeti, történelmi és vallási szempontból is.

A feltárt emlékeket jól bejárható komplexummá alakították, amelynek központja a Cella Septichora Látogatóközpont. A hungarikumként is elismert látványosság már kívülről megközelítve is futurisztikus élményt nyújt: a mintegy 400 négyzetméternyi átlátszó járóüveg-felületre lépve letekinthetünk a múltba és elkezdhetünk ismerkedni a föld alatti különleges hangulatú terekkel.

A feltárt emlékeket jól bejárható komplexummá alakítottákForrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

A felszín alá ereszkedve a látogatók változatos alaprajzú sírkamrák, sírépítmények között bolyonghatnak. Ezek egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és ókeresztény szimbólumokkal díszített, ami tovább növeli az emlék egyediségét, egyetemes kulturális értékét. Hat kétszintes sírkamra és két nagyobb egyterű épület tekinthető meg a Cella Septichora Látogatóközpont területén, míg a közeli Ókeresztény Mauzóleumban hatalmas, gyönyörűen faragott szarkofágok és többek között Ádám és Éva bűnbeesésének freskója várja a látogatókat.

A felszín alá ereszkedve a látogatók változatos alaprajzú sírkamrák, sírépítmények között bolyonghatnak.Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

A kalandvágyók a régmúlt kincseit egy izgalmas, föld alatti túrán is megismerhetik: az Éjszakai tárlatjárat című programon csupán egy fejlámpa fénye segít a sötét, misztikus föld alatti sírkamrák felfedezésében!

Izgalmas időutazás a kultúra és a mediterrán hangulatok városában – irány Pécs!

További információ: www.vilagoroksegpecs.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek