Kattanj rá a PÉCSI nyárra!

Pécs nyitott, izgalmas, mediterrán hangulatú, biztonságos, folyamatosan fejlődő, de hagyományait is féltve őrző város. Itt fiatal, idős, nagycsalád is talál magának tökéletes programot. Mutatjuk is, miket!

Ha nyáron csak egyetlen magyar városba látogatunk el, Pécs legyen az!

Pécsett tárt karokkal várjákForrás: Pécs nyitva

Pécsett tárt karokkal várják – természetesen betartva az általános biztonsági szabályokat – a városba látogató turistákat, akiknek idén is változatos nyári eseménynaptárt állítottak össze a programalkotók. A családosok, a bulizni vágyók, de a szabadidejükben inkább a pihenést és andalgást kedvelők is csodás napokat tölthetnek el Baranya megye talán leggyönyörűbb városában.

Nyaranta nem csak a pécsiek, de a turisták is megtapasztalhatják, mi is az a „pécsi életérzés". Hallgassuk csak meg a helyi bandák – mint a 30Y, a Kiscsillag vagy a Halott Pénz – szuper koncertjeit; hahotázzunk a Pécsi Nyári Színház leghumorosabb szabadtéri előadásain; gyönyörködjünk a pécsi születésű Victor Vasarely legszebb műveiben; szürcsöljünk el egy finom, helyi pörkölésű kávét a belvárosban; esetleg dobjunk be esténként egy pohár bort a legszimpatikusabb bárokban, vagy csak grasszáljunk egyet a lakatfaltól a Széchenyi téren át a Zsolnay-negyedig. Mindez, és még több jelenti azt, amit Pécs képvisel: a kulturális sokszínűséget, a helyi ínyencségek felvonultatását, a legizgalmasabb szabadidős lehetőségeket. Ráadásul most a programok mellett óriási kedvezménykavalkáddal várnak a baranyai megyeszékhelyen: szállások, vendéglátóhelyek, és egyéb „pécsiségek" hirdetnek különböző akciókat az ide látogatók, és persze a helyiek számára is.

A Zsolnay-negyedForrás: Pécs Nyitva

Sőt, ha a pécsi önkormányzat által indított Pécs NYITVA! programhoz csatlakozott helyen veszünk ki szobát, már a szállás elfoglalásakor kezünkbe kapunk egy útlevelet telis-tele jobbnál jobb ajánlatokkal. Emellett ha 3+1 pecsétet gyűjtünk össze itt tartózkodásunk alatt, majd az erre kijelölt helyen leadjuk a dokumentumot, sorsoláson vehetünk részt, ahol is a nyeremény egy ajándékcsomag a jövő évi Zsolnay Fényfesztiválra, mely hagyományosan a város egyik legnépszerűbb rendezvénye.

Nem csak Pécsett, de a környéken is sok érdekesség vár

A csobbanni vágyóknak...

Családosoknak ideálisForrás: Pécs Nyitva

Baranya megye számos fürdőzési lehetőséget kínál az ide érkezőknek. Ha kedveljük a termálvizeket, Magyarhertelend, Harkány, Szigetvár, Siklós, Sellye, Beremend és Mohács mind-mind tökéletes helyszín a gyógyuláshoz és kikapcsolódáshoz. A felsoroltak közül azonban mindegyik fürdőben található kinti medence is. Mindemellett a Pécs körüli tavak strandjai is rendelkezésre állnak: Orfűn és Abaligeten például kedvünkre csobbanhatunk.

A legjobb borok lelőhelye, Villány!

A legjobb borok lelőhelye, Villány!Forrás: Pécs Nyitva

Bizony, nem véletlenül nevezik a bor városának a Pécstől alig 40 kilométerre fekvő települést. Hosszú évtizedek óta működnek itt az ország leghíresebb, díjnyertes borászatai. Tegyük félre egy napra autónkat és kóstoljuk végig a baranyai szőlőtőkék legjavát!

Túrázás a javából: fókuszban a baranyai természeti csodák

A Mecsekben isteni túrázni a Tettyéről induló családi útvonalaktól kezdve az Orfűre menő árnyas erdei bringaúton átForrás: Siklósi Turisztikai Egyesület

A Mecsekben isteni túrázni a Tettyéről induló családi útvonalaktól kezdve az Orfűre menő árnyas erdei bringaúton át az Abaligeti cseppkőbarlangig – ahol még barlangtúrán is részt vehetünk –, vagy egészen a Zengőig. De indulhatunk a másik irányba is: nézzük meg a Villányi szoborparkot, majd jöhet a 442 méteres Szársomlyó a csodás panorámáért. Ha imádjuk a hosszabb kirándulásokat és a történelmi színhelyeket: évekig zárva volt, most azonban újra megtekinthető a gyönyörű Máré-vár, melynek legendája is nagyon érdekes.

Baranyai mesélő történelem...

Szigetvár a török elleni harcok kapcsán került be a köztudatba, ezáltal vált hazánk egyik leghíresebb várává. A siklósi pedig Magyarország egyik legrégebbi épen maradt erőssége, amire érdemes időt szánni, a gyermekeknek itt kialakított Játékország szintén kihagyhatatlan élmény. A spanyol bástyáról a Villányi borvidékre nyíló csodálatos panorámát is kár lenne kihagyni.

Mohácsot két dologgal szokták azonosítani: az 1526. augusztus 29-én zajlott történelmi jelentőségű csatával, valamint az évente megrendezett és ezrek által látogatott busójárással. Tökéletes nyári program a Busóudvar bejárása után egy séta a Duna-parton – természetesen egy finom fagylalt kíséretében, melyet akár az 1965 óta működő híres Szekeres cukrászdában is megvehetünk, elfogyaszthatunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek