Fedezze fel Magyarországot és megújult szálláshelyeit!


Számos turistaszálló ma már egyet jelent a modern szállásokkal.

 

A belföldi turizmus virágkorát éli napjainkban, hiszen – főként a koronavírus-járvány következtében – egy határon túli nyaralás most sokak számára kockázatosnak tűnik. A hazai szállásadók ma már valóban minden igényt kielégítenek országszerte, legyen szó családi kirándulásról, barátiösszejövetelről, vagy esküvőről, a technika fejlődésének köszönhetően pedig már drónfelvételek és háromdimenziós séták segítségével is bejárhatók a kiszemelt szálláshelyek. Számba vettük a hazai turistaszállók kínálatát, amelyek ma már modern szálláshelyekként működnek.

Az utazások megtervezésekor korábban főként ismerősök és barátok beszámolói, a szálláshely weboldalán található képek, esetleg internetes bejegyzések alapján lehetett alaposan tájékozódni, azonban hála a közelmúlt technikai vívmányainak, ma már olyan eszközökkel is „fel lehet mérni a terepet," mint a drón, vagy a 3D-s technológia. Napjaink kiemelkedő szállásadói szerint a turistaszállások ma már meghaladták az egykori úttörőtáborok színvonalát, hiszen az elmúlt években számos turistaszállót építettek vagy újítottak fel országszerte. Az állami erdészeti táraságok, illetve a nemzeti parkok üzemeltetik ezeknek a turistaházaknak a többségét, és várják a pihenni, természetet felfedezni vágyókat. Így a lehetőség adott, hogy az utazók szinte minden elképzelését valóra tudják váltani országszerte, mint például a Hódos-éri Vadászházban, a Bakony szívében, mely festői környezetben várja a kirándulni, túrázni vágyó vendégeit. Vendéglátó egységük alkalmas az aktív kikapcsolódásra, de ideális környezetet kínál zártkörű megbeszélések, tréningek megtartására, vagy egyéb családi rendezvények lebonyolítására is. Szolgáltatásaik közt megtalálható a magánparkoló, a szabadtéri főzési lehetőség, a fogatozás, a túrázási lehetőségek, és a félpanziós, vagy teljes ellátás.

A Tisza-tó és a Hortobágy is az ökoturizmus fellegváraként számtalan kalandot ígér. Előbbi – az immáron teljes egészében körbetekerhető tavon – nagyszerű kerékpártúrákkal és vadregényes vízi birodalommal várja az kirándulni vágyókat, akik szabadidejüket bringázással vagy evezéssel töltenék el. Hazánk második legnagyobb tava, különleges hangulatával, gyönyörű és gazdag állat-és növényvilágával, bizonyára minden idelátogatót rabul ejt majd, de utóbbi végtelen pusztájával és horizonton látható délibábjával is páratlan látványt nyújt. A tájat felkeresők számára előnyös választás lesz a Fecskeház Erdei Iskola Hortobágy-Mátán, amely Hortobágy falutól mindössze két kilométerre található. A szálláshely ideális kiindulópontként szolgálhat a puszta megismeréséhez, de egy konferencia megrendezésére is alkalmas. A szálláshely kerékpárkölcsönzési lehetőséggel, játszótérrel, csillagvizsgáló toronnyal, füves sportpályával, kinti foglalkoztató kemencével, tálaló- és teakonyhával várja vendégeit.

Szalamandra HázForrás: aktivmagyarorszag.hu

Az Aggteleki Nemzeti Park kezelésében lévő, a szögligeti Ménes-völgy bejáratánál található Szalamandra Ház 60 főt befogadó szálláshelyként üzemel egész évben. Társalgó-étkezőjével, illetve felszerelt konyhájával osztálykirándulások, erdei iskolai programok és természeti táborok megfelelő helyszíne lehet. Az udvaron játszóvár és egy fedett nyitott foglalkoztató tér található kemencével, továbbá kerékpárkölcsönzésre is van lehetőség.

Rotter Lajos TuristaházForrás: aktivmagyarorszag.hu

A Rotter Lajos Turistaház Koller József Ybl-díjas tervező munkáját dicséri. A szálláshely kihasználtsága folyamatosan növekszik, hiszen a „hagyományos" hétvégi rendezvények mellett egyre nő a hétköznapi foglalások és a magán-szállásfoglalók száma is, továbbá az ellátás színvonala visszavonzza a vendégeket. Az itt megszállók rendelkezésére áll egy közösségi helyiség, felszerelt konyhával, illetve az ingyenes WIFI-szolgáltatás a turistaház területén.

Lujza-majori kulcsosházForrás: aktivmagyarorszag.hu

A Lujza-majori kulcsosház pedig a Velencei-hegységben várja látogatóit, ahol a szálláshely mellett található horgásztó körül fás, ligetes rét helyezkedik el. A tó nyugati oldalán építettek fel 5 könnyűszerkezetes kulcsosházat, amelyek a horgászat mellett alkalmasak különféle rendezvények, erdei iskolai programok lebonyolítására, táborozásra. A házak alsó szintjén található a konyha, a nappali, a fürdőszoba, az ágyak pedig emeleten, egy légtérben helyezkednek el. Az épületek szinte közvetlenül a tó partján állnak és mintegy 30 méterre helyezkednek el egymástól.

A felsorolt turistaházakban többnyire a szálláson túl rengeteg programlehetőséget is találunk. A nemzeti parkok vezetett ökotúrákkal, természetvédelmi területeket bemutató kirándulásokkal várják a vendégeiket, így egy hétvége alatt megismerhetjük az adott tájegység flóráját és faunáját is.

További információ a szálláshelyekről, valamint háromdimenziós séták, drónfelvételek és egyéb képek itt.

A cikket támogatta az Aktiv- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek