Találkozzunk újra Szegeden!

„Szeged szebb lesz mint volt" – olvasható a Városháza egyik színes üvegablakán, amelyet a szegedi Nagyárvíz után mondott Ferenc József. Szeged az elmúlt napokban, hetekben egyre inkább kezdi visszanyerni mediterrán hangulatát. Kezdenek benépesülni a szemet gyönyörködtető belvárosi palotáinkban működő éttermeink, cukrászdáink teraszai. Egyre többen sütkéreznek a virágba borult parkjaink padjain, sétálgatnak fellélegezve belvárosi utcáinkon. A korlátozó intézkedések enyhítése révén napról napra nyílnak meg olyan helyek, ahová szabadidős tevékenységeket tudunk szervezni közösen családunkkal vagy kisebb baráti társaságunkkal. Természetesen a belváros épületeit is meg lehet csodálni, de ha egy kis természetközeli élményre vágyunk, érdemes átsétálni a hídon és körbejárni az Erzsébet-ligetet, a Gergő-liget, vagy végig sétálhatunk a Holt-Maros partján lévő ösvényen is. A várost körülvevő töltés is nagy túrára invitál, de akár a Tiszáról is megcsodálhatjuk a várost. A város számtalan szabadtéri kikapcsolódási lehetőséget kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Amennyiben gyalogosan már bejártuk Szeged belvárosát és a vizes sportokat is kipróbáltuk, ideje, hogy két kerékre pattanjunk és körbe tekerjük a várost! Milyen jó, hogy Szegeden nincsenek nagy emelkedők és városszerte szinte mindenhol kijelölt kerékpárutat találunk. Túl nagy a város zaja és egy kis természetközeli tekerésre vágysz? Kövesd a Tiszát bármelyik irányba, azonban ha a torkolat felé indulsz, a töltésre érve egy idő után nem lesz körülötted más, csak a nyugodt, csodás természet, a folyó és a madárcsicsergés. 

Szeged az elmúlt napokban, hetekben egyre inkább kezdi visszanyerni mediterrán hangulatát.Forrás: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

Hajókázni a Tiszán, a folyóról nézni a várost egészen elképesztő élmény. A Roosevelt térről menetrend szerint induló sétahajó nemsokára fogadni tudja fedélzetén a látogatókat. Amennyiben kipróbálnád, hogy milyen kapitánynak lenni, vagy ha a családdal, barátokkal grilleznél egyet a folyó közepén, igénybe veheted a Pontoon Boat szolgáltatásait akár egész napra, reggeltől naplementéig!

TiszavirágzásForrás: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt nagy kedvence a – sokak által csak CsuCsu Vonatnak nevezett – városi Kisvonat. A 45 perces túra a Széchenyi téren kezdődik, a végén pedig még Újszegedet is megmutatja a masiniszta. Hamarosan újra gurulnak a Kisvonat kerekei, egyszerre kevesebb utassal ugyan, de annál nagyobb örömmel!

Május végétől már a szegedi Tourinform iroda által szervezett városi túrákon keresztül is megismerkedhetnek Szeged csodálatos szecessziós, eklektikus és emblematikus épületével, mint a Dóm, a zsinagóga vagy a Reök-palota és a hozzájuk fűződő érdekes történetekkel, személyiségekkel.

A városi túrákon keresztül is megismerkedhetnek Szeged csodálatos szecessziós, eklektikus és emblematikus épületével, mint például a Reök-palotaForrás: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

Aki szeretné a város egyik legősibb városrészét és unikális építészetét megismerni, sétálva fél óra alatt eljuthat Alsóvárosra és megcsodálhatja a napsugaras oromzatú házakat. Az Alsóvárosi Napsugaras Tájház is megnyitotta szobáit a látogatók számára.

Május elején legelőször a Szegedi Vadaspark nyitotta meg kapuit a családok előtt. A több hektáros területen elterülő állatpark, akár egy egész napra kikapcsolódást biztosíthat jó levegőn a családnak. Az év egyik legszebb időszakában vagyunk, amikor a természet virágba borul és a zöld legtöbb árnyalata tárul elénk. Nincs is jobb helyszín arra, hogy rácsodálkozzunk a természet kincseire, mint az egyetem Füvészkertje, mely ugyancsak az elsők között nyitott meg újra a látogatók számára.

A Szegedi Vadaspark május eleje óta várja a látogatókatForrás: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

Az Erzsébet-liget felújított futópályája és kinti edzőtermei kiválóak a kültéri sportokhoz, akár komolyabban, akár hobbiból hódolunk a testmozgásnak. A rengeteg zöld terület ideálissá teszi Szegedet a kültéri sportok űzéséhez, a friss levegő és a Tiszáról érkező fuvallatok kitisztítják a sportolni vágyók testét és szellemét egyaránt. A Tisza közelsége mindenkiben felébreszti a kedvet a vízi sportok iránt, amire kajak- vagy kenubérlés keretében van is lehetőségünk, ha a fürdésen, úszáson kívül is szeretnénk időt tölteni a szőke Tiszán. Szegedet nevezhetnénk a játszóterek városának, mivel közel 60 játszótér működik a városban. A család legkisebbjei válogathatnak a város érdekesebbnél érdekesebb játszóterei közül.

A Tisza közelsége és a rengeteg zöld terület frissen tartják a testet és szellemet egyarántForrás: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

Akik szervezett formában szeretnének a természetben túrázni, azok vegyenek részt a Kiskunsági Nemzeti Park által szervezett Szeged környéki túrákon. Válogathatunk a védett, különleges madaraink megfigyelésére szervezett túrákból, a gyógynövénygyűjtő és más érdekes túrákból.

Aki szereti kikapcsolódás közben is megmozgatni agytekervényeit, több típusú városjátékból is csemegézhet. Lehetünk detektívek, akik a város rejtélyeit oldják meg a Rejtélyek Háza programjain, vagy végig tanulmányozhatjuk a város titkos oldalát az Urbango kalandjaival. A jól kidolgozott logikai játékok könnyed formában osztják meg az érdeklődővel a város érdekességeit, történeteit és általános információit, mindezt a szabadban. A helyszín és a titkok adottak, már csak rajtunk múlik, hogy meg tudjuk-e fejteni Szeged titkait!

A korlátozások folyamatos enyhítésével a szabadtéri programlehetőségek is bővülnek.Forrás: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

A fürdőzők sem csalódnak idén nyáron Szegeden. Aki a közelgő nyári hőségben szeretné lehűteni magát és fürödni egy jót, az hamarosan megteheti ezt Szeged strandjain. A Napfényfürdő Aquapolis szabadtéri medencéi május 23-tól fogadja a vendégeket, a Sportuszoda és a Sziksósfürdői Strand és Kemping is a pünkösdi hétvége hetében megnyílik a nagyközönség előtt, de hamarosan várható, hogy a Partfürdő és az Anna Fürdő is beáll a sorba.

A korlátozások folyamatos enyhítésével a szabadtéri programlehetőségek is bővülnek. Érdemes figyelemmel kísérni Facebook oldalunkat, ahol folyamatosan tájékoztatást adunk az aktuális változásokról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek