Gyula: gyógyír testnek, léleknek

Gyula: gyógyír testnek, léleknek
Gyula, a legendákkal átszőtt fürdőváros
Generációk gyógyulnak együtt Gyulán
Anya-lánya feltöltődés a gyulai fürdőben

Rendhagyó utazásra indultunk. Olyan helyet kerestünk, ahol anya és lánya együtt tud töltődni és gyógyulni, gyógyszerek nélkül, a fürdőzés által. A Gyulai Várfürdő tökéletes választásnak bizonyult.

Töltődni és gyógyulni GyulánForrás: Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.

A Gyulai Várfürdő egész évben nyitva tart, és egyszerre találhatók benne kültéri és beltéri medencék. Olyan helyet kerestünk, ahol édesanyám élvezheti a gyógyvíz áldásos hatásait, én pedig addig kihasználhatom a wellness és az élményfürdő kényeztető szolgáltatásait. A Gyulai Várfürdő, amely a Dél-Alföld gyógyvizekben rendkívül gazdag vidékének egyik legkáprázatosabb gyöngyszeme, és az Almásy-kastély egykori 8,5 hektáros, természetvédelmi területté nyilvánított parkjában található, minden várakozásunkat felülmúlta.

Gyula a Dél-Alföld gyógyvizekben rendkívül gazdag vidékének egyik legkáprázatosabb gyöngyszemeForrás: Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.

Gyulára mindig jó megérkezni

A város ideális egy kiadós hosszú hétvégére, ahol a fürdőzés és a kezelések nagy sétákkal, kastély-, múzeum- és várlátogatással, illetve egy-egy jó kávé, finom sütemény, vagy hamisítatlan gyulai pálinka melletti hosszú beszélgetésekkel is kiegészülhetnek. A helyiek mindig kedves vendéglátásáról már nem is beszélve.
A Gyulai Várfürdő minden generáció számára tartogat valamit. A 72°C-os, 2005 méter mélyről feltörő gyógyvíz már abban is sokat segített, hogy a nagy sétákat édesanyám is fiatalos tempóban tudta teljesíteni. Ugyanakkor figyelemreméltó, hogy ez a gyógyvíz milyen sokoldalú. Nemcsak különféle mozgásszervi, kopásos ízületi bántalmakra, balesetek, műtétek utáni rehabilitációra, gerincbetegségekre használ, de érszűkületre, szívinfarktus utáni gyógyulás idején, sőt bizonyos bőrbetegségekre is!

Gyula minden generáció számára tartogat valamitForrás: LP6DMK2/Lp6dmk2

Csodaszer receptreÍgy amíg én kiélveztem a kupolás wellness medence egyedi hangulatát, az AquaPalota buzgárjait, nyakzuhanyait és vízeséseit, kipróbáltam a sokoldalú Castello Szaunavilág kinti és benti szaunáit, jacuzziját, végül kiválasztottam a legvonzóbb masszázsokat a Beauty Masszázs Szalon frissítő és relaxáló kínálatából, addig édesanyám reumatológus szakemberrel konzultált, majd igénybe vehette a fürdő „csodatévő" gyógykezeléseit. Bár egy kiadós kúra 2-3 hét alatt váltja csak be igazán a hozzá fűzött reményeket, az orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, a súlyfürdő, szénsavas kádfürdő, az iszappakolás, a gyógytorna és a fizikoterápiás kezelések hatása már néhány alkalom után is érezhető. Jó volt látni édesanyámat, aki testileg-lelkileg feltöltődve, kivirulva került elő a korszerű kezelőhelyiségek rejtekéből.

A fürdő "csodatévő" kezeléseit érdemes igénybe venniForrás: Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.

Egy kis történelemGyulában az is megfogja az embert, hogy atmoszféráját belengi a történelem. A kastély szomszédságában található fürdő például az 1833-ban épült grófi Lovarda átalakításával jött létre annak idején, 200 éves ősfás parkban. A Várfürdő gyógyászati részlege 1968-ban nyílt meg, és nem sokkal később a fürdőt gyógyfürdővé, a helyet pedig gyógyhellyé minősítették. Mára szépen kibővült, és az ország egyik legfejlettebb fürdőkomplexumává vált.
Az egész várost átszövik a legendák, melyekből a fürdő szomszédságában található Almásy-kastélyban is gazdag ízelítőt kapunk az interaktív, korabeli életmódot bemutató kiállításon.
Szemben a Gyulai Vár büszke épülete hívogat. A vár kiállítása nemrég az 1566-os ostromot fényvetítéssel bemutató, narrált diorámával, egy kiterjesztettvalóság-alapú installációval, illetve az 1566-os és az 1690-es évekbeli várat és környezetét megidéző videóval bővült.
De akad itt más különlegesség is. Itt, a parkban állt az a mezei juhar, melynek lombja alatt Erkel Ferenc ihletet gyűjtött a Bánk bán megzenésítéséhez 1860-ban. Ám 2019 tavasza óta maga Erkel Ferenc is itt ücsörög egy padon... Egész alakos szobra a kastély közvetlen közelében, egy tölgyfa alatt várja, hogy mellé telepedjünk.

Erkel Ferenc egész alakos szobra egy tölgyfa alatt várja, hogy mellé telepedjünkForrás: Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.

Gyuláról nehéz eljönni. A Gyulai Várfürdő egyszerre lazít el és mozgat meg, meghozva a várt hatást: a testi-lelki gyógyulást. Újjászületve, megfiatalodva, újult erővel int búcsút az ember a városnak, ahol „kellemes mellékhatásként" jellemzően az emberi kapcsolatok is szorosabbra fonódnak.

Bővebb információ:
Gyulai Várfürdő
https://varfurdo.hu/

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek