Csodás tengerparti élmények

A máltai horizont három színben pompázik; égkék, mélykék, valamint aranysárga mészkövet idéző sávok tarkítják. A sziget e jellegzetes színárnyalatokban tündöklő tengerpartjai igazi mediterrán paradicsomok, legyenek akár puha fehér vagy arany homokkal borítottak, akár sziklákkal tagoltak. Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta. Kifogástalan víz hatalmas, kék éggel és forró, mediterrán napsütéssel – az eszményi tengerparti nyaralás összes kelléke rendelkezésre áll... mindössze két órányi repülőútra Budapesttől és már Debrecenből is.

A sziget déli részén, a Delimara Point csúcsánál fekvő St Peter's Pool a Marsaxlokk-öböl menti, festői Marsaxlokk halászfalura néz. Gyönyörű ez a táj, és szerencsére sikerült valamilyen módon elkerülnie a körülötte terjedő urbanizációt; így viszonylag érintetlen tengerpart fogadja a látogatókat. 

A Delimara Point csúcsánál fekvő St Peter’s PoolForrás: Malta Tourism Authority

Két további csodás, sziklás fürdőhely található Málta testvérszigetén, Gozón: Qbajjar és Dwejra. Qbajjar a Marsalforn nevű tengerparti üdülőhely kavicsos strandja, ahol ötvözni lehet a pihentető napozást a történelemmel és a helyi hagyományokkal való ismerkedéssel. Dwejra pedig a néhai Azúr Ablakról volt híres – ez a kőárkád elképesztő panorámát kínál az alatta fekvő nyílt vizekre, de sajnos az erózió és a tenger néhány éve elpusztította. A hívogató, mély, kristálytiszta víz nemcsak fantasztikus búvárkodást ígér, de nagyszerű víz alatti fényképeket is készíthetünk. Sőt, mi több, ezt a lélegzetelállító helyszínt a George R. L. Martin-féle regényfolyamból készített Trónok Harca-tévésorozatban is megörökítették a Drogo és Denearys között kötött dothraki házasság háttereként sok más fantasztikus máltai helyszínnel egyetemben, s mára már egyértelműen a képzeletbeli Westeros és a Keleti Földek Keskeny-tengeren túli hátterét is jelenti.

A kristálytiszta víz nemcsak fantasztikus búvárkodást ígér, de nagyszerű víz alatti fényképeket is készíthetünkForrás: Malta Tourism Authority

Comino Kék Lagúnája szintén lenyűgöző, sziklás és homokos részek váltják egymást a fehér homokkal megágyazott türkiz lagúnát körülölelő vékony tengerparton. Ezt a földközi-tengeri paradicsomot is sok filmben láthattuk már korábban is; legutóbb a Trója című eposzban.

Sziklás és homokos részek váltják egymást a fehér homokkal megágyazott türkiz lagúnát körülölelő vékony tengerpartonForrás: Malta Tourism Authority

Ha mindenképp homokos strandra vágynak, akkor érdemes a máltai partok kínálatából választani: ideális lehet Ghajn Tuffieha és a Golden Bay (Arany-öböl) a sziget nyugati végén, amely a turisták és a helyiek körében egyaránt nagyon népszerű. Ez utóbbi bizonyos időpontokban meglehetősen zsúfolt. Az előbbi ezzel szemben védett terület, amelyen alig hagyott nyomot az emberi kéz. Gozo szigetén található Ramla-öböl hatalmas, vörös homokos strandjával és a fölötte elnyúló hegyek látványos panorámájával hívogat.

A Ramla-öböl hatalmas, vörös homokos strandjával és a fölötte elnyúló hegyek látványos panorámájával hívogatForrás: Malta Tourism Authority

Némileg félreesőbb hely a Paradise-öböl Cirkewwához közel, ahol a gozói kompok kikötnek. Bár kicsit elszigetelt, könnyen megközelíthető, és számos élményt kínál: különösen jó snorkellezéshez, és népszerű helyszíne a hétvégi tengerparti buliknak is. A leghosszabb egybefüggő homokos partszakasz Mellieha-nál a Ghadira Bay. A kékzászlós strand a legnépszerűbb és nyáron legzsúfoltabb partszakasz a szigeteken.

Gozón: https://www.visitgozo.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek