Egész évben vár Péliföldszentkereszt

"Ahol a források vize és a zarándokutak csendje a sasbércek világával találkozik" - ez a mottója a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontnak, ahová december közepétől várják a testi és szellemi feltöltődésre vágyókat. Adventi koncerttel, fényfestéssel és kürtőskalácskészítéssel várják az odalátogatókat!

A Komárom-Esztergom megyei Bajót falu és a mellette fekvő Péliföldszentkereszt aprócska pontok a térképen, de aki már járt a környéken, szívesen tér vissza újra és újra. Hiszen amellett, hogy gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik, a lelki feltöltődés megfelelő színhelye is.

A terület az Országos Kéktúra és a Mária-út útvonalán fekszik, ezért meglehetősen sok bakancsos turista érkezik ide az ország minden tájáról. Ezen a szakaszon felfedezhetik a kirándulók a bajóti Öreg-kőt, amely nem csak az innen nyíló gyönyörű kilátásról híres (szép időben ellátni a Duna vonaláig és a teljes Dorogi-medencét is megcsodálhatjuk, Esztergommal együtt), de a hazai sziklamászók paradicsoma is. Kicsiknek és nagyoknak, kezdőknek és haladóknak kínál változatos kihívást függőlegesen leszakadó sziklafala. Nem véletlen, hogy kellemes időben sokan teszik próbára itt ügyességüket.

Öreg-kő a Bersek tetőről nyáronForrás: Gerecsei Zoltán

A Baits- és Jankovich-barlangok a természeti képződmények szerelmeseinek nyújtanak páratlan élményt. A hozzájuk vezető útvonal könnyű - egy betonlépcsősort meghódítva 200 lépcső után először a Baits-, majd a Jankovich-barlangba térhetünk be -, ezért gyerekek és kezdő túrázók is bátran felkereshetik a csodás látnivalókat.

Öreg-kő a Bersek tetőről télenForrás: Gerecsei Zoltán

Péliföldszentkereszt a csend, a nyugalom és az élő hit oázisa, országosan elismert búcsújáró hely. Bár története csak mintegy három évszázadra tekint vissza, mégis Komárom-Esztergom megye egyik leglátogatottabb kegyhelye. Az évszázadok során több rend is próbált itt letelepedni, 1913-ban azonban a Don Bosco Szalézi Társasága vette át a kegyhely fenntartását, amely ennek köszönhetően virágzásnak indult. Bár 1950-ben elkobozták a rendtől a javaikat, 1992-ben végül a szaléziak visszakapták a rendházat és a hozzá tartozó létesítményeket.

Fekete gólyák PéliföldszentkeresztenForrás: Gerecsei Zoltán

Minden évszakban lelki feltöltődés vár az ideérkezőkre. Érdemes végigjárni a Kálvária-dombot tavasszal, a lourdes-i barlang frissítő forrásából kortyolni egyet a nyári nagy melegben, megcsodálni az őszi színekbe burkolózó természetet és télen, egy hosszú, hideg túra után betérni az újonnan épült Gerecse Natúrpark Látogatóközpontba, ahol forró teával és kedves szavakkal várnak mindenkit.

ŐzikeForrás: Gerecsei Zoltán

A zarándokok a májusi nagybúcsú ideje alatt virágokkal és égő gyertyákkal róják le tiszteletüket a Szent Kereszt-ereklye és a kápolnában álló Segítő Szűz Mária-szobor előtt. A szalézi rend tagjai egész évben vidám táborokkal, csendes lelkigyakorlatokkal várják a gyerekeket és a fiatalokat.

A zarándokok a májusi nagybúcsú ideje alatt virágokkal és égő gyertyákkal róják le tiszteletüketForrás: Innomotion Studio/Tucsok Gyorgy

Ebben az idilli környezetben nyitja meg kapuit 2019. december közepén a Gerecse Natúrpark Látogatóközpont, amelynek mottója: "Ahol a források vize és a zarándokutak csendje a sasbércek világával találkozik".

A központban a fantasztikus turisztikai célpontok interaktív bemutatása mellett felhasználják a modern múzeumpedagógiát és a fejlett technológiai eszközöket is, bízva abban, hogy a kiállítás a gyermekek és felnőttek figyelmét is leköti.
A látogatók az interaktív elemeknek köszönhetően maguk is a kiállítás részeseivé válnak, ezáltal még jobban rögzülnek bennük az itt bemutatott érdekességek.

Aki szeretne egy kicsit elvonulni a világtól, élvezni a természet közelségét és az itt uralkodó csendet, látogasson el PéliföldszentkeresztreForrás: Gerecsei Zoltán

A megnyitót követően 2019. december 14-15-én adventi hétvégére várják az érdeklődőket a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontba.
14-én, szombaton a kézműves foglalkozásoké lesz a főszerep. Ki lehet próbálni az agyagozást, a mézeskalács és kürtőskalács sütést, de lehetőség lesz karácsonyfa díszek készítésére is, változatos alapanyagokból. A napot Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes ünnepi koncertje zárja.
15-én vasárnap 10:00 órakor szentmise lesz a kegytemplomban, majd Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök vezetésével tárlatbemutató veszi kezdetét.

Bővebb információ az eseményről:
ESEMÉNY FACEBOOK OLDALA

Aki szeretne egy kicsit elvonulni a világtól, élvezni a természet közelségét és az itt uralkodó csendet, látogasson el Péliföldszentkeresztre, a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontba. Innen testileg és lelkileg felfrissülve és megújulva térhet haza otthonába.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek