Varázslatos ősz a Mátrában

A Mátra minden évszakban, de ősszel különösen hívogató. A lelket feltöltő színpompás erdő kirándulásra csábít, de rengeteg lehetőséget nyújt szórakozásra, kikapcsolódásra, pihentető töltekezésre.

Mielőtt a Mátrában érnénk, érdemes Gyöngyösön is elidőzni, mert több újdonságot is tartogat a város. A Mátra Múzeum évszaktól függetlenül igazi élményt jelent a látogatóknak. Itt talál-ható hazánk második legnagyobb természettudományi kiállítása a híres mamutcsontvázzal. A korábbi állandó ásvány- és őslénytani kiállításoknak teret adó termekben egy fantasztikus él-ménytér nyílt, ahol korszerű multimédiás és audiovizuális eszközök szolgálják a valóban él-ményszerű ismeretszerzést. 

Hazánk második legnagyobb természettudományi kiállítása GyöngyösönForrás: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület

A város Fő terén álló Szent Bertalan templom tetőzete az 1917-es tűzvészben során megsem-misült, mára azonban toronysisakjai a tűzvész előtti eredeti formájukat visszakapták. A déli tornyában látványlift és kilátó épült, ahonnan lenyűgöző kilátás tárul elénk. Sosem látott szögből csodálhatjuk a várost és az elénk táruló mátrai lankákat is.

Érdemes meglátogatni az Egyházi Kincstár ötvösremekeit, a Ferences Műemlékkönyvtárat és kolostort, valamint a Huszár Lajos Éremtárat is.

A csodás látkép, mátrai lankákkalForrás: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület

Akár a múzeum mellől induló kisvonattal is eljuthatunk Mátrafüredre, ami remek kiinduló-pontja lehet számtalan szép kilátást, forrást útba ejtő túráknak. A hegyek ősszel is várják a kirándulókat, az aranyló színek kirándulásra csábítanak kicsiket és nagyokat. Mátrafüredről könnyű séta nyomán érhetünk el a megszépült Sástóra, ahol az 53 magas kilátóból elénk táru-ló mátrai panorámával tehetjük színesebbé napunkat. Sástóról a közel 500 m hosszú libegővel 7 perc alatt tehetünk egy lélegzetelállító „repülést" az Oxygen Adrenalin Parkban, ahol bobpályán, függőhídon, kalandparkban tesztelhetik bátorságukat a kirándulók. Mátrai borok iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan a Farkasmályi Pincesor, ahol számos andezittufába vájt pince sorakozik, remek lehetőségeket kínálva egy kiadós borvacsorához.

A hegyek ősszel is várják a kirándulókat, az aranyló színek pedig kirándulásra csábítanakForrás: Keresztesi Koppany

A 24-es úton továbbhaladva a Mátra parádi oldalára szintén sok látnivalóban lehet részünk. A parádsasvári Kristálymúzeum az egykori üveggyár emlékeit mutatja be, de az üvegmanufaktú-rában ki is próbálhatjuk az üvegfúvást magunk is. Parádon a Cifra istállóban ma gyönyörű lo-vak mellett kocsimúzeum és a lovaskocsi-gyártás történetét bemutató kiállítás található. Parádfürdőn - az Ilona-völgyi tanösvény nyújt kiadós kirándulást, mely során megkóstolhatjuk a csevicék egyikét.

A Mátra várakkal is büszkélkedhet. Sirok legnagyobb attrakciója a vár, amely hazánk egyetlen barlangvára, a panoráma pedig legnyűgöző a várból. Kisnánán úticélja legyen a nemrégiben megújult lovagvár, ahol 3D-s vártörténeti film eleveníti meg a történelmet!

A könnyű séta alatt új barátokra is szert tehetünkForrás: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület

Mátrai körútjának csúcspontja mi más lehet, mint hazánk legmagasabb pontja, Kékestető. A kilátóból tiszta időben nagyon szép körpanoráma tárul a látogató elé.

Gyöngyösön és környékén mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő szállást, legyen szó magánszállásról vagy akár 4 csillagos szállodáról. Az aktív programokban megfáradt kirándulók kiváló éttermekben kóstolhatják meg a mátrai ízeket.

Bármikor érdemes útra kelni, hiszen a Mátra, élmény minden évszakban!
További programok, információk találhatóak a térségről a www.gyongyos-matra.hu honlapon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek