Szigetvár, ahol a hősies múlt találkozik a gyógyító jelennel

Baranya megye peremén, a Dél-Zselic mesés síkságán, az Almás-patak ölelésében nyugszik a leghősiesebb város, Szigetvár. Történetéről a kazamaták hősies visszhangjai, a gyógyító víz csobogása, és a város fölé büszkén magasló vár regél évszázadok óta. Szigetvár minden évszakban páratlan turisztikai célpont, maga a nyugalom szigete. Kikapcsolódás testnek, és léleknek, egy történelmi időutazás, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálnia.

Szigetváron bármerre járunk, történelmi ereklyékbe, és épített kulturális örökségbe botlunk. A belvárosban csavarogva a vár őrző tekintete kísér, múltidézésünket pedig a gyógyító víz, és levegő egészíti ki. A leghősiesebb város minősített gyógyhely, így bármerre is vigyen az utunk, a Vigadóba, a Termál- és Gyógyfürdőbe, vagy a Magyar-Török Barátság Parkjába, testünk és lelkünk is fellélegezhet.

Hőstettek, melyeket a történelemkönyvekből ismerünk 

A leghősiesebb város, SzigetvárForrás: Szigetvár Város Önkormányzat

Az Almás-patak évezredek óta lakott árterülete csak a 15. században nőtte magát várossá, a középkori fogalmak szerint. A szigetváriak elődei védőművekkel, és elmés vízszabályozással határozták meg a leghősiesebb város fundamentumát. Szigetvár ebben a korban állta ki első török ostromát, sorsa azonban utolérte a várost. A magyar emlékezetben mély nyomot hagyó, és a történelemkönyvekből jól ismert szigetvári ütközetre 1566 késő nyarán került sor. I. Szulejmán szultán mintegy 50 ezres reguláris erőkből álló offenzívája borítékolta a vereséget a szigetváriaknak, akik utolsó leheletig küzdöttek. Zrínyi Miklós, és 2500 katonája 34 napig ellenállt a török túlerőnek, akik közül valamennyien hősi halált haltak.

Szent Rókus templomForrás: Szigetvár Város Önkormányzat

Több évtizedes török uralom következett, amit csak 1689-ben sikerült megtörnie a magyar vitézeknek. A 19. században Szigetvár bekapcsolódott az ország gazdasági vérkeringésébe is, aminek köszönhetően 1966-ban ténylegesen várossá nőtte ki magát. A Turbéki kegytemplom, és a török dzsáminak épült Szent Rókus-templom máig őrzi az évszázados török jelenlétet. Történelmi múltjáról és épített kulturális örökségéről több páratlan épület árulkodik.

Ahol a levegőnek, és a víznek is varázsereje van 

A szemet gyönyörködtető Szigetvári Termál- és GyógyfürdőForrás: Szigetvár Város Önkormányzat

A szemet gyönyörködtető Szigetvári Termál- és Gyógyfürdő épülete mintegy ezerhétszáz négyzetméternyi vízfelületen várja a gyógyulni, kikapcsolódni vágyókat. Az impozáns épület kívülről a török kori műemlékeket idézi, belső terét Zsolnay kerámiaburkolat díszíti.

Szigetvár 62 fokos gyógyvize 1966 óta tör fel a 800 méteres mélységből. A nátriumkloridos alkáli-hidrogénkarbonátos víz nemcsak a léleknek, de a testnek is jót tesz. A víz rendkívül kedvező hatással bír az ízületi, reumatikus és mozgásszervi megbetegedésekre, magas fluorid tartalma révén rendszeres használata lassítja az időskori csontritkulást. A gyógyvíz kiváló operációk és csonttörések utáni rehabilitációra, valamint nőgyógyászati problémák kezelésére, prosztata bántalmak megszüntetésére. A magas vérnyomásban, érrendszeri betegségekben szenvedők és a szívbetegek is bátran merülhetnek a termálvízben. A felsorolt gyógyhatások mellett a fürdő gyógyászati részlegén elektroterápia, hidroterápia, iszappakolás és szénsavas fürdő is rendelkezésre áll. Nyáron csobbanhatunk a strandfürdőben, de van uszoda, termálvizes medencék, és élménymedence is.

Ezerhétszáz négyzetméternyi vízfelületen várja a gyógyulni, kikapcsolódni vágyókatForrás: Szigetvár Város Önkormányzat

Szigetváron azonban nem csak a víz gyógyít, hanem a levegő is. A város évek óta minősített gyógyhely, vagyis ezen a különleges területen a gyógyvízen túl a klimatikus jellemzők is adottak a holisztikus gyógyuláshoz. A leghősiesebb városban a gyógyítás zavartalansága, és a betegek nyugalmát biztosító környezeti feltételek is adottak.

Forrás: Szigetvár
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek