Ősz - a valódi öröm évszaka

A Körös-mente, Szarvas, Békésszentandrás és Kondoros egy hosszú, őszi hétvégére is elég élményt, programot és látnivalót kínál a baráti társasággal, családdal vagy éppen párban érkezőknek.

A kanyargó Körös-holtág partján fekvő településeken rengeteg színes program közül választhatnak a térségbe érkező vendégek. A programlehetőségek egyik középpontjában a víz áll, ami változatos és biztonságos túraélményeket kínál még a kisgyermekes családok részére is, hiszen a holtágnak csak enyhe sodrása van. Kevesen tudják, hogy a Holt-Körös Magyarország ötödik legnagyobb állóvize. A holtág 30 kilométeres hosszán az őszi időszakban horgászatra kiváló terep. A holtággal párhuzamosan futó gát pedig gyalogtúrára, kirándulásra, biciklizésre, egyaránt tökéletes és gyönyörű helyszín. Az út során olyan természeti értékek, különlegességek fedezhetőek fel, melyeket máshol már nem találni. A Körösök vidékét átszelő különböző hosszúságú túraútvonalak, a varázslatos holtágak és a Hármas-Körös ártere mentén húzódó gátak igazán izgalmas és látványos alapot nyújtanak egy baráti vagy családi kiruccanáshoz! 

Katalin II. sétahajóForrás: photos by Baksi/Photos By Baksi

Aki a hajókázást részesíti előnyben, úgy az sétahajóval fedezheti fel a holtág szarvasi szakaszát. A 34 éve üzemelő KATALIN II. SÉTAHAJÓ kora őszig várja a látogatókat. A hajóskapitány különleges humora, érdekes történetei garantáltan emlékezetessé teszik a vízi kirándulást.

Szarvasi Vízi SzínházForrás: Körös-Menti Turisztikai és Kulturális Egyesület

A Holt-Körös festői környezetében 2011-ben épült fel a Szarvasi Vízi Színház, mely egy finoman stilizált várkastély és egy amfiteátrum szelíd ötvözetét idéző nyári játszóhely. A színház az őszi időszakban is megtekinthető bár sajnos már előadások nélkül. A teátrum ősszel is a város legszebb panorámáját nyújtja a látogatók számára.

A Szarvasi ArborétumForrás: JAKAB_GUSZTAV/Jakab_Gusztav

A híres SZARVASI ARBORÉTUM és az itt található MINI MAGYARORSZÁG MAKETTPARK kihagyhatatlan turisztikai célpontok. A pompázatos színekben játszó fák ősszel gyönyörű látványt nyújtanak a látogatóknak. A meseszerű Arborétumban (Pepi kertben) a családi barangolások mellett felfedezhető egy izgalmas fa játszótér, bejárható a Csodaösvény kalandtúra, láthatók a "Tündöklő kövek" és emellett kerékpározhatnak, evezhetnek a sportos családok, baráti társaságok, diákcsoportok.

A Mini Magyarország makettpark az ország egyetlen interaktív makettparkja, ahol hazánk épített örökségeinek, emblematikus épületeinek minden apró részletében kidolgozott kicsinyített mása csodálható meg, de az épületek mellett gombnyomásra működő kisvonatok, vitorlások és gőzhajó modellek is üzemelnek itt. Idén 5 új mini épülettel gazdagodott a terület, melyekkel együtt már 73 makettet csodálhatnak meg a parkba érkező látogatók.

A Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark több, mint 50 állatfajjal rendelkezikForrás: Körös-Menti Turisztikai és Kulturális Egyesület

Minden korosztály számára kiváló és élményteli kirándulás célpontja lehet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Szarvason található bemutatóhelye, a KÖRÖSVÖLGYI LÁTOGATÓKÖZPONT ÉS ÁLLATPARK, ahol több mint 50 féle állatfaj között európai bölényekkel, jávorszarvassal, nádi farkassal, éjjeli ragadozó madarakkal is találkozhatnak a vendégek. A látogatóközpont 7000 literes akvárium rendszerében a Körös vidék halai figyelhetőek meg. Különleges játszótér, interaktív elemek, jégmadár vízi tanösvény, túravezetések, állatismertetők, zoopedagógiai foglalkozások, szakvezetéses kenu- és kerékpár túrák, színes programok és számos szolgáltatás várja a vendégeket.

Szarvas a történelmi Magyarország közepe, melyet a malom-emlékmű jelezForrás: Körös-Menti Turisztikai és Kulturális Egyesület

Szarvas a történelmi Magyarország közepe, amit a Szarvasi Arborétumtól néhány száz méterre található malom-emlékmű jelez. Aki fogékony a történelmi jelentőségű látnivalókra, annak legalább egyszer kötelező elzarándokolni erre az országos szinten is jelentős látogatottságú helyszínre.

Horgászoknak súgunk:
A Szarvasnál, illetve Békésszentandrásnál húzódó Kákafoki- Bikazugi-holtág a környék legjobb horgászhelye. A közvetlen vízparti, jól felszerelt nyaralókhoz beetetett horgászhelyek, csónakok is tartoznak a legtöbb helyen, így bátran mondhatjuk, hogy ez a holtág igazi paradicsom a horgászok számára. A Duzzasztó kiváló pergető hely a balinozni, süllőzni netán harcsázni vágyó horgászok számára. A profi felszerelések beszerzéséhez pedig kiváló segítség lehet a Szarvasi Matchfishing Horgászüzlet.

Bővebb információ:
Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület
5540 Szarvas, Szabadság u. 32.
+36 66 311-140, info@korostourist.hu, www.korostourist.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek