Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok XXXV.

2019. július 12-13-14. ismét fergeteges időutazásra készül Visegrád. Idén nyáron 35-ik alkalommal várja közönségét Európa egyik legrangosabb történelmi fesztiválja.

A Visegrádi királytalálkozó

Visegrád történelmi múltját, a város jelentőségét senkinek sem kell bemutatni, hiszen az általános iskolai történelemkönyvek is részletesen taglalják Visegrád a középkorban betöltött szerepét, melynek legfényesebb időszakában hazánk fővárosa volt a település. A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok ennek a dicsőséges korszaknak kíván emléket állítani idestova 35 éve, méghozzá majdhogynem épp azon a területen, ahol 1335-ben Károly Róbert vendégül látta a cseh és a lengyel királyt, valamint a német lovagrendek küldöttjét, hogy országaik között békében, megalapozzanak egy máig ható gazdasági és kereskedelmi kapcsolatot. A találkozó politikai vetületei mellet természetesen helyet kapott a szórakozás, a kulturális kapcsolaterősítés is: lovagi tornák, bajvívások, lovas bemutatók, nemzetközi vásárok, zene, képzőművészeti mustrák, lakomák. A Palotajátékok szellemiségében mindennek korhű esszenciáját kapjuk, ha ellátogatunk július második hétvégéjén Visegrádra.

Visegrád idestova 35 éve állít emléket a magyar történelemnekForrás: Andor Schober/Andor Schober

Családi hétvége középkori élményekkel, koncertekkel

Már önmagában hatalmas élmény megérkezni a városba, hiszen a vásár, ami azonnal fogad bennünket a Fő utcán, méreteiben és kínálatában is hasonlatos lehet ahhoz, amit 1335-ben prezentáltak a meghívott kereskedők és kézművesek.

Időutazás VisegrádonForrás: Andor Schober/Andor Schober

Igazi, hamisítatlan családi programról van szó, hiszen bár a fő attrakció odabent, a Királyi Palota udvarában zajlik, a vásárban számos rögtönzött színielőadást csíphetünk el, ha jókor vagyunk jó helyen. A zenei színpadok repertoárja is illeszkedik a napszakokhoz és a látogatók életkorához, így míg napközben gyerekmuzsikát, bábszínházat élvezhetnek a legkisebbek, addig este (elsősorban a Királyi Borudvarban) átveszi a stafétát a felnőtteknek szóló koncertsorozat kiváló középkori világzenei csapatokkal, rengeteg tánccal és hajnalig tartó dínomdánommal...

Széles repertoár a zenei színpadonForrás: Andor Schober/Andor Schober

10 ország 1000 kosztümös fellépője Visegrádon

A három nap során egész Visegrád középkori lázban ég (még a Salamon-toronyba is érdemes felsétálni, mely szintén a rendezvénysorozat egyik fontos helyszíne), a fesztivál centruma pedig a Királyi Palota udvara, ahol a hétvége során 10 ország több mint 1000 kosztümös fellépőjének tolmácsolásában ismerhetjük meg a lovagkor világát. Solymászbemutatók, kopjatörés, gyalogos bajvívás, íjászat, lovas programok, csatajelenetek, dobos csapatok, olasz zászlósok bemutatói és számtalan kapcsolódó érdekesség lenyűgöző otthona lesz pénteken, szombaton és vasárnap a híres palotaudvar.

A három nap során egész Visegrád középkori lázban égForrás: Andor Schober/Andor Schober

Magyarország elsőszámú családi fesztiválja a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok 2019-ben éppen 684 évet repít vissza bennünket az időben. Nem érdemes kihagyni!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek